Hlavní obsah

Fotbal hledá zimního krále. Bude jím Pelta, Rajchl, či snad Chvalovský...?

dos, zpSport.cz

Po Haškovi potopa. Šéf fotbalového svazu, nyní přejmenovaného na Fotbalovou asociaci České republiky (FAČR), šokoval hnutí svou nedělní rezignací a návratem do Emirátů. Český fotbal si teď 16. září bude muset najít nového předsedu. Kdo jím bude? V prognózách a spekulacích se hned vyrojila spousta jmen. Není bez zajímavosti, že mezi nimi figuruje také František Chvalovský, první „samostatný“ český předseda...

Foto: Jan Handrejch, Právo

František Chvalovský u soudu

Článek

Ivan Hašek měl čtyřletý mandát až do roku 2013, v poločase rozehrané partie však prchnul zpátky do Al Ahlí. Fotbal teď bude složitě hledat jeho nástupce. Bude to de facto přechodný vládce, jakýsi zimní král. Zvolen by totiž měl být letos 16. září a mandát bude mít jen do února 2013, kdy má být na programu další řádná volba předsedy.

Sport.cz sestavil tým jedenácti možných adeptů s jedním náhradníkem na lavičce.

Jindřich Rajchl - Nejbližší Haškův spolupracovník začínal funkcionařit v Blšanech po boku Chvalovského. Jako druhý místopředseda teď bude krýt záda místodržícímu Daliboru Kučerovi a připravovat zářijovou mimořádnou valnou hromadu. „Nikdo není nenahraditelný, ale v případě Ivana to bude hodně složité,“ říká muž, který je teď na řadě...

Dalibor Kučera - Letní král, který bude jakožto první místopředseda do poloviny září prvním mužem FAČR. „Jsem pouze zastupující místopředseda a rozhodně nemám ambice, abych na tuto funkci na příští mimořádné valné hromadě kandidoval,“ ujišťuje. Dá se však předpokládat, že Morava bude chtít postavit svého kandidáta. A Kučera je v tuhle chvíli nejdál.

František Chvalovský - Utopie? Buďte si jistí, že nikoliv! Zvlášť pokud ho úterní soud definitivně zprostí viny z údajných podvodů, kvůli nimž musel z čela fotbalu odejít. „V tom případě je celkem početná skupina lidí ochotná podpořit ho. Chvalovský byl ze všech českých předsedů nejsilnější. Jeho návrat by však pochopitelně vzbudil také spoustu negativních reakcí,“ informoval redakci zdroj z kruhů asociace.

Petr Fousek - Je-li třeba získat body na půdě UEFA či FIFA, od toho je tady Fousek. Zkušený a jazykově výborně vybavený fotbalový diplomat je třeba podle Jiřího Kubíčka dokonce „jediným nezávislým člověkem, který je schopen sjednotit Čechy a Moravu“... „Předsedu si vybírají delegáti a ne obráceně. Momentálně jsem na jednání v zahraničí,“ řekl Fousek pro Sport.cz.

Petr Fousek má bohaté kontakty na UEFA a FIFA.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Miroslav Pelta - Zatímco Chvalovský z fotbalu zmizel, jeden z jeho nejbližších věrných v něm působí dále. Jablonec pod ním vzkvétá. Tu si koupí útočníka z Tottenhamu, tam přivede brankáře z Chelsea... Peníze nikdy nebyly pro „Peltiče“ problém, jako manažer je ve svém živlu. A pryč je doba, kdy místo šéfa svazu odmítal. Teď už si troufá. „Hodně lidí se na mě obrací, kandidatura se mi honí hlavou,“ potvrdil pro Týden.cz.

Luděk Vinš - Před dvěma lety jako jediný protikandidát prohrál s Haškem 32:167 na hlasy. Od té doby měl dost starostí se svou Viktorií Žižkov, jež se teď navzdory dluhům vrací do ligy. „Teď je předčasné vyhlašovat, že půjdu do voleb znovu,“ bere si čas.

Dušan Svoboda - Bafuňář ze Sparty rychle stoupá vzhůru. Vede pražský fotbal a jako zástupce ligy je od neděle také místopředsedou FAČR. „Způsob Haškovy rezignace je podivný, nerozumím mu,“ diví se. Je otázkou, zda by chtěl opustit Letnou, což by jako šéf asociace musel.

František Hrdlička - Jeden z nejzkušenějších ligových funkcionářů. V minulosti už se o něm uvažovalo, z Teplic dokázal významně ovlivnit třeba volbu Petra Rady reprezentačním koučem. „Mělo to být trochu jinak připravené,“ kroutil hlavou po Haškově odchodu.

Bývalý předseda ČMFS Ivan Hašek (vpravo) a místopředsedové svazu Jindřich Rajchl (uprostřed) a Dalibor Kučera.foto: Právo/Lukáš Táborský

Rudolf Baťa - V září mu bude 84 let, ale energie mu stále nechybí. Jediný Čech, jehož ocenila UEFA. Mluví německy, anglicky, italsky i rusky, na ME do 21 let v Dánsku působil jako vedoucí výpravy. Má zkušenosti z komisí UEFA a FIFA, dodnes je mezinárodním sekretářem Sparty.

Jiří Kubíček - Poprvé na valné hromadě chyběl, jeho ústup do stínu by však nemusel být trvalý. Nejen svoji Moravu má zmáknutou. „Celá dvouletá stabilizace bude k ničemu, nastane naprostý rozkol,“ předvídá věčně nespokojený činovník.

Karel Poborský - Pokud by fotbal chtěl stejně jako v případě Haška vsadit na renomé bývalého hráče s mezinárodními zkušenostmi, byl by ideální volbou. Dva roky už ve výkonném výboru pracuje, stará se o svoje České Budějovice a na rozdíl od Haška nemá tendence prchnout k trenéřině. „Jsem v šoku, nemám teď moc chuti do další práce,“ přiznal po šéfově rezignaci.

„Žolík zvenčí“ - Fotbal už se v minulosti zabýval myšlenkou, že stejně jako třeba ministrem obrany nemusí být voják, nemusí ani fotbalu vládnout „fotbalista“. Tedy člověk zvenčí, třeba představitel seriózní velké firmy. V případě zkráceného funkčního období a patové situace by to mohlo být řešení.

Reklama