Hlavní obsah

Golda v olomoucké korupční kauze trestat chtěl. Jeho muži se ale proti němu vzepřeli

zp, dosSport.cz

Šéf fotbalového tribunálu Jiří Golda přiznal, že v olomoucké korupční kauze prohrál. Jeho muži v disciplinární komisi nesdíleli stejný názor jako on, ve finále ho v poměru 4:2 přehlasovali a konečný verdikt hodlají vynést až poté, co skončí jednání okresního soudu v Olomouci. „Můj názor je jiný, boj proti korupci považuji za otázku principiální. Proto předstoupím 3. srpna před výkonný výbor a budu ho žádat o důvěru. O personální změny v mé komisi také,“ pravil Golda po jednání, které se oproti původním plánům protáhlo o více než čtyři hodiny.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Šéf fotbalové disciplinárky Jiří Golda v olomoucké korupční kauze prohrál. Zatím jen se svými členy.

Článek

Byl připraven vynést verdikt, na důkazní řízení u soudu první instance čekat rozhodně nemínil. „Nemyslím, že by něco nového přineslo. Případ se udál v roce 2009, takže pochybuji, že by někdo vyrukoval s videem či audionahrávkou, která by představovala nový důkaz,“ zdůvodnil šéf disciplinární komise Jiří Golda, proč chtěl jednat okamžitě.

Verdikt měl Golda nachystaný

„Ke korupčním případům se musí fotbal postavit čelem. Trestat rychle a bez průtahů,“ prozradil, že verdikt nad Hanáky měl nachystán. Mohlo jít o finanční pokutu, odpočet bodů, nebo dokonce vyloučení z ligy, což ovšem šéf strahovského tribunálu specifikovat nechtěl.

Zvláště, když prohrál. Důkazy předložené Hanáky přesvědčily čtyři členy jeho komise, jeho však nikoliv.

Předseda představenstva fotbalové Olomouce Josef Lébr (vpravo) a bývalý ředitel klubu Jiří Kubíčekfoto: ČTK/Vladislav Galgonek

„Předložili jsme videozáznamy, kde se pohyboval náš brankář Drobisz v době údajného úplatku, televizní záznamy rozhovorů s našimi hráči po inkriminovaném utkání s Bohemians, stejně jako mzdové listy a výkaz nemoci pokladníka klubu Ladislava Římského,“ prozradil předseda olomouckého představenstva Josef Lébr, s čím na disciplinární komisi vyrukoval a co mělo vyvrátit svědectví plynoucí z audionahrávky pořízené bývalým ředitelem klubu Jířím Kubíčkem, z níž se dalo dedukovat, že ke korupci a třistatisícovému úplatku dojít mohlo.

Čtyři Goldovi muži nakonec couvli

Disciplinárka nakonec couvla. Nebo spíše její čtyři členové couvli... Usoudila, že předložené důkazy nepovažuje za dostatečné k zásadnímu rozhodnutí a případ odročila. Olomouckému  funkcionáři Gajdovi, jemuž na minulém zasedání zastavila činnost, ji včera zase uvolnila, trenérům Psotkovi a Kotůlkovi rovněž, brankář Drobisz viněný z toho, že úplatek střížkovským fotbalistům předával, se může do brány postavit také.

„K posunu došlo, výraznému však nikoli. Klid na práci stále nemáme,“ kvitoval verdikt olomoucký šéf Josef Lébr, ale odmítl, že by na předsedu disciplinární komise vytvářel jakýkoli tlak. A to přesto, že ho na pátečním Ligovém shromáždění vyzval k rezignaci, nařkl ho, že na funkci nemá a rozvíjel konspiračního teorie o jeho spojení s šéfem Sazky Hušákem.

„Jsem prostě zvyklý říkat věci přímo,“ reagoval Lébr po skončení pondělního disciplinárního maratonu a dodával, že před vynesením verdiktu nervózní ani trochu nebyl. „Ničeho jsem se neobával, a proto jsem nemohl být nervózní.“

Chce důvěru. A jiné lidi do komise

Zato Golda z postoje svých členů nervózní byl a je. Proto půjde před výkonný výbor fotbalové asociace a bude žádat o důvěru, proto bude požadovat obměnu některých členů.

A jestliže důvěru dostane, je připraven dotáhnout kauzu do úplného konce! „Zvažoval jsem různé varianty, nakonec jsem se ale rozhodl, že boj nevzdám. Nechci, aby šel případ do ztracena,“ potvrdil šéf fotbalového tribunálu a naznačil, že i v průběhu rozehrané ligové soutěže startující poslední červencový pátek zápasem Dukly s Olomoucí mohou tresty padnout.

„Dovedu si představit vyloučení klubu z ligy v průběhu rozehrané soutěže, zrušení výsledků, kterých jeho mužstvo dosáhlo a odpočet bodů. Za co by už měly padat ty nejpřísnější tresty?!“ položil sobě i celému českému fotbalu řečnickou otázku Jiří Golda, čímž zároveň naznačil, jaký trest měl pro Hanáky v pondělí nachystán.

Jenže prohrál, jeho muži ho přehlasovali. Nemínili korupční kauzu rozseknout a raději verdikt odročili.

Reklama

Související témata: