Hlavní obsah

Tragédie v Nizozemí: V Enschede se zřítila střecha stadiónu, pod troskami dva mrtví

Zatím dva mrtvé a patnáct zraněných se vyžádalo zřícení střechy na fotbalovém stadionu v nizozemském Enschede, k němuž došlo ve čtvrtek v pravé poledne. Podle prvních informací je dost dobře možné, že pod troskami jsou další oběti. Střecha spadla v době, kdy se v tribuně a jejím okolí měla pohybovat přibližně stovka lidí.

Foto: Eric Brinkhost, Reuters

Při rekonstrukci fotbalového stadionu v nizozemském Enschede se zřítila střecha nad jednou z tribun. V troskách zůstali dva mrtví.

Článek

Nizozemský klub Twente Enschede se pustil do rekonstrukce svého stadionu a rozšíření jeho kapacity. Přitom poslední modernizace fotbalového stánku Grolsch Veste proběhla v roce 2008, kdy byl také slavnostně otevřen. Nyní ale přišlo vedení s tím, že jeho kapacitu rošíří z dosavadních čtyřiadvaceti tisíc o další čtyři tisíce. To proto, že zájem o fotbal je v Enschede veliký.

Zřícená střecha na fotbalovém stadionu v nizozemském Enschede. Pod troskami zůstali dva mrtví...foto: Reuters/Eric Brinkhost

V roce 2010 totiž mužstvo vedené někdejším belgickým reprezentantem Michelem Preudhommem skončilo v lize na první příčce a dostalo se do základní skupiny Champions League, kde skončilo třetí za Tottenhamem a Interem Milán, ale před Werderem Brémy, v uplynulé sezóně skončilo druhé za Ajaxem a bude hrát kvalifikaci o Ligu mistrů.

Při pracích na tribuně se zřítila střecha, pod jejímiž troskami našli smrt dva lidé, patnáct dalších bylo zraněno, z toho dva velice těžce. Všichni byli hospitalizováni v místní nemocnici a okolí stadionu bylo neprodyšně uzavřeno.

Záchranáři vynášejí z trosek na stadionu v Enschede jednu z obětí.foto: Reuters/Eric Brinkhost

Trosky nyní prohledává policie se psy a kamerami a pátrá po případných dalších obětech. Příčina pádu střechy není zatím známa, spekuluje se, že opěrné nosníky neunesly váhu, kterou nesly, jiné informace zase tvrdí, že o střechu zavadil jeřáb.

Stavební dělníci, kteří si přáli zůstat v anonymitě, si ovšem novinářům postěžovali, že pracovní tempo a nasazení bylo až příliš vysoké, neboť rekonstrukce měla být dokončena před začátkem nové sezóny. Ta startuje v Holandsku už 5. srpna.

Manažer FC Twente Enschede Jan van Halst ovšem resolutně odmítl, že by snad fotbalový klub na stavební firmu tlačil a s dokončením rekonstrukce spěchal.  "Všechny práce probíhaly podle plánu, takže k tomu nebyl ani důvod," tvrdil.

Reklama

Související témata: