Hlavní obsah

VIDEO: Fotbalové labutě z Nového Zélandu předvedly bojový tanec Haka

Zatímco němečtí fotbaloví fanoušci ze světového šampionátu žen probíhajícího v jejich městech doslova šílí, takže stadióny jsou plné, generalita světového fotbalu aby se křižovala. A nejen z trestuhodných úletů rozhodčích, jaký třeba předvedla Maďarka Gaálová v zápase Australanek s Rovníkovou Guineou, kdy vůbec nepostřehla, že jedna z Afričanek chytila v nepřerušené hře míč ve vápně do rukou. Teď jsou funkcionáři na rozpacích z bojového tance Haka, s nímž přišly fotbalistky Nového Zélandu.

Tanec Haka je původním bojovým maorským tancem, který má bojovníkům dodávat odvahu a protivníky zastrašit.

Článek

Představa, že by se bojovým maorským tancem inspirovali mužští kolegové novozélandských fotbalistek, funkcionáře FIFA přece jen trochu děsí. Žádný div – dodávat si takhle odvahy nejen po zápase, jako to v německém Sinsheimu ukázaly po remíze s Mexikem hráčky Nového Zélandu, ale třeba i před ním, mohly by se fotbalové mače zvrhnout v pěkný masakr.

Tanec „Haka“ má totiž dodávat bojovníkům odvahu před bitvou a zastrašit nepřítele. Proto je doprovázen podupáváním, křikem, nejrůznějšími grimasami, vyplazováním jazyka a výhrůžnými gestikulacemi. Do světa sportu ho přenesli ragbisté Nového Zélandu, kteří ho předvádí před každým mezistátním zápasem.

Fotbalistkám z Nového Zélandu, jimž doma přezdívají Labutě, se tanec zalíbil natolik, že si ho upravily pro svou své potřeby a chystaly se ho tančit na světovém šampionátu žen v Německu.

„Vytvořili jsme vlastní tanec Haka a zpíváme náš vlastní text. Samozřejmě že v maorštině, abychom jím vystrašily soupeřky,“ prozradila Rebecca Smithová.

„Je o skupině bojovníků, která dorazí na lodi k ostrovu a tam válčí, dusí protivníky a trhá z nich vnitřnosti,“ parafrázovala některé sloky, ale hned přidávala: “My ale samozřejmě takové nejsme. Vždyť jsme Labutě.“

Svůj bojový tanec ovšem měly možnost hráčky Nového Zélandu předvést v Německu až po posledním vystoupení na šampionátu. Po porážkách s Japonskem a Anglií remizovaly s Mexikem 2:2, když vyrovnávací branku vstřelily ve čtvrté minutě nastavení. Šlo o vůbec první bod, který fotbalové družstvo žen ostrovního státu v historii světových šampionátů získalo, takže radost hráček neznala mezí.

Přímo na trávníku v Sinsheimu se proto pustily do tanečních kreací Haka. „Získaný bod je pro nás totéž, jako bychom vyhráli mistrovství světa. Jsme malá země, ale naše hráčky mají velké srdce. Fotbalový svět o nich určitě v budoucnu uslyší,“ rozplýval se nad remízou i tancem svých svěřenkyň trenér John Herdman.

Reklama

Související témata: