Hlavní obsah

Souboj fotbalových superhvězd: zastaví Brazilky kráska v americké brance?

PRAHA

Zřejmě nejatraktivnější zápas turnaje nabídne nedělní čtvrtfinále fotbalového mistrovství světa ve fotbale žen mezi USA a Brazílií. V německých Drážďanech se přitom bude na co dívat jak vzhledem k atraktivitě aktérek, tak především i díky jejich fotbalovému umu. Oba týmy mají ve svém středu nejlepší fotbalistky planety, ať už je to Brazilka Marta nebo brankářka USA Hope Solo.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Brankářka fotbalistek USA Hope Solo

Článek

Zatímco americká kráska Hope Solo je považována za nejlepší fotbalovou brankářku na světě, Marta už cenu pro nejlepší fotbalistku světa obdržela už celkem pětkrát. Obě se dobře znají, ale přestože oba týmy bydlí ve stejném hotelu, snaží se nyní spíše nepotkat. Přece jen - před klíčovým zápasem MS jsou velké soupeřky.

"Je to legrační. Hrály jsme spolu několikrát v utkáních hvězd a je kamarádka řady mých spoluhráček, jenže... Teď když ji vidím v hotelu, raději mlčky přejdu kolem. Udržujeme si odstup, před tím zápasem je znát mírné napětí," řekla Solo magazínu Sports Illustrated.

Obě touží po velkém úspěchu na mistrovství světa. Brazilky zatím na světový triumf čekají, Američanky vyhrály šampionát dvakrát, jenže tehdy ještě Solo nebyla v týmu. Má "jen" bronz z posledního MS 2007 v Číně. O rok později se obě hráčky ve stejné zemi potkaly znovu - ve finále olympiády v Pekingu. Solo tehdy vychytala výhru 1:0 a získala olympijské zlato.

Místo lichotek na zevnějšek by raději pochvalu za fotbal

Není divu, že před odvetou byla Hope Solo od sobotního rána v obležení brazilských novinářů. "Víte, že podle brazilských fanoušků jste nejkrásnější ženou turnaje?" zeptal se jeden z nich. "To mi lichotí," odpověděla Solo. "Ale raději bych byla vyzdvihována za svou hru na hřišti," dodala brzy třicetiletá fotbalistka, jenž je přes sociální sítě zahlcena nabídkami k sňatku.

Ona sama ovšem tenhle "Beckham syndrom", jak sama říká, upřímně nesnáší. "Pro mne je na prvním místě upoutat svojí hrou. Veškerá ostatní pozornost je dobrá jen k tomu, že je náš sport více sledovaný," připouští, že alespoň k něčemu je ten mediální humbuk kolem její osoby dobrý.

Fotbalistka Marta (uprostřed) v objetí spoluhráčky Aline, přihlíží Maurinefoto: Reuters/Ralph Orlowski

Teď se ale musí soutředit na Brazilky, které ve třech dosavadních zápasech MS nastřílely sedm branek. "Proti tak dobrému týmu jako je USA jsou to vždy hrozně těžké zápasy," říká Marta. "Američanky jsou velmi silný protivník, ale recept na úspěch zůstává stejný: síla, šikovnost, a týmová práce." A kapitánka Aline dodává: "Jsme tady, abysme vyhrály všechny naše zápasy a konečně se staly šampionky!"

Čtvrtfinále MS Brazílie - USA se hraje v Drážďanech dnes od 17:30 a vítěz si zahraje semifinále proti Francii. V dalším čtvrtfinále hrají od 13 hodin v Augsburgu Švédky proti Australankám.

Reklama

  0 : 1 Teplice - Č. Budějovice 0 : 1 33. min Živě
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava