Hlavní obsah

Brazilky na penalty vypadly, krásná brankářka slaví s Američankami postup

Fotbalistky USA vyřadily v dramatickém čtvrtfinále mistrovství světa Brazílii 3:2 po penaltovém rozstřelu a v semifinále se utkají s Francií. Zneškodněnou penaltou k postupu várazně přispěla krásná brankářka Hope Solo, jedna z hvězd turnaje. Šampionát tak po Německu opouští i další favorit. V odpoledním zápase porazily Švédky Austrálii 3:1.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Americká brankářka Hope Solo vychytala svému týmu postup přes Brazílii.

Článek

Brazilky vykročily do souboje se Spojenými státy smolně, už v druhé minutě poslala míč do vlastní sítě Daiane. Srovnání se Jihoameričanky dočkaly až z kontroverzní opakované penalty Marty v 68. minutě. Kvůli penaltovému zákroku navíc tým USA dohrával o deseti.

Početní převahu v poli technicky vybavené Brazilky zúročily hned z první akce v prodloužení. Po několika kličkách u levé postranní čáry se znovu prosadila nejlepší fotbalistka světa Marta. Brazilky ale šokovala v druhé minutě nastavení druhého prodloužení hlavičkou Wambachová, která poslala zápas do penaltového rozstřelu.

V něm nechala australská rozhodčí Melkshamová nechala zopakovat hned úvodní penaltu Boxxové, která napravila svůj neúspěch z prvního pokusu. Jako jediná tak selhala v třetí sérii autorka vlastního gólu z úvodu zápasu Daiane, zatímco všech pět Američanek se nemýlilo.

Fotbalistky Švédska oslavují postup do semifinálefoto: Reuters/Kai Pfaffenbach

Švédky před 24 tisíci fanoušků v Augsburgu rozhodly o vítězství nad Austrálií už během úvodních šestnácti minut, kdy získaly dvoubrankový náskok. Skóre otevřela v 11. minutě Therese Sjögranová, za další čtyři minuty překonala soupeřovu brankářku i její spoluhráčka ze zálohy Lisa Dahlkvistová.

Pět minut před poločasem sice snížila Elysse Perryová, ale favorizované Evropanky krátce po poločase znovu získaly uklidňující dvoubrankové vedení, které už udržely.

Vítězství Švédska zklamalo úřadující mistryně světa Němky, které v sobotu večer překvapivě podlehly v prodloužení Japonsku. Vyřazení Australanek je totiž připravilo o účast na olympijských hrách v Londýně.

V semifinále se ve středu ve Frankfurtu utkají Japonsko se Švédskem a v Mönchengladbachu Francie s USA.

Čtvrtfinále mistrovství světa ve fotbale žen:
Švédsko - Austrálie 3:1 (2:1)
Branky: 11. Sjögranová, 16. Dahlkvistová, 52. Schelinová - 40. Perryová.
Brazílie - USA 2:2 po prodl. (1:1, 0:1), na pen. 3:5
Branky: 68. z pen. a 92. Marta - 2. vlastní Daiane, 120.+2 Wambachová.
Semifinálové dvojice (středa 13. července):
Japonsko - Švédsko, Francie - USA.

Reklama