Hlavní obsah

Ve spojení s korupcí byl v Turecku zadržen i šéf Trabzonsporu, ve vazbě už 26 lidí

ISTANBUL

Korupční skandál v tureckém fotbale má další podezřelé osoby. Policie v pondělí zadržela také Sadriho Senera, předsedu Trabzonsporu, kam přestoupil český obránce Ondřej Čelůstka. Celkem už je v souvislosti s korupcí ve vazbě 26 lidí.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

V druhé vlně zatýkání týden po první razii byli podle tureckých médií zadrženi i bývalý člen výkonného výboru tureckého svazu, brankář Ankaragücü Serdar Kulbilge, který v minulosti působil ve Fenerbahce, a bývalý funkcionář Ankarasporu. Ve vazbě jsou už čtyři představitelé Fenerbahce, předseda Sivassporu, trenér Eskisehirsporu, brankář Sivassporu a bývalí předsedové Diyarbakirsporu a Giresunsporu.

Zatčen při návštěvě lékaře

Sener byl zadržen při ranní návštěvě lékaře. Podle jeho právníka však nebude na šéfa Trabzonsporu uvalena vazba. Byl prý zadržen jen kvůli výslechu a svědectví.

Zadržení Senera přišlo jen pár hodin poté, co turecké státní zastupitelství obvinilo prezidenta Fenerbahce Istanbul Azize Yildirima ze zmanipulování 19 zápasů a vytvoření ilegální organizované skupiny. Právě turecký mistr Fenerbahce je nejvíce prošetřovaným klubem a hrozí mu odebrání titulu, ztráta účasti v Lize mistrů a sesazení do nižších soutěží.

Protesty naštvaných fanoušků

Po obvinění Yildirima protestovaly v ulicích poblíž stadiónu tisíce rozzlobených fanoušků Fenerbahce. Člen představenstva Fenerbahce a premiér Turecka Tayyip Erdogan příznivce vyzval, aby respektovali právní proces. Zároveň přiznal, že korupční aféra pošpiní image Turecka.

Klubům hrozí odečtení bodů, vyřazení ze soutěže, pokuty, ale i finanční újmy spojené se ztrátou dobré pověsti. Obvinění jednotlivci mohou být podle nové turecké legislativy odsouzeni až k 12 rokům vězení.

Reklama

Související témata: