Hlavní obsah

Pět fotbalistek KLDR na MS mělo v těle anabolické steroidy

Pět fotbalistek KLDR mělo na mistrovství světa v Německu pozitivní dopingový test na anabolické steroidy. Dvě hráčky uvízly v síti kontrol už během vystoupení týmu v základní skupině. Mezinárodní federace FIFA poté nechala otestovat ostatní reprezentantky Severní Koreje a zkouška odhalila další tři hříšnice.

Článek

"Čelíme ošklivému dopingovému případu, to bolí," uvedl dnes na tiskové konferenci šéf FIFA Joseph Blatter. Případem se nyní bude zabývat disciplinární komise.

Podle šéfa lékařské komise FIFA Jiřího Dvořáka členové severokorejské výpravy vysvětlovali výsledek testů užitím přípravků tradiční čínské medicíny, který se získává ze žláz asijského jelena kabara pižmového. Lék prý dostalo několik hráček, které 8. června během soustředění v KLDR zasáhl na hřišti blesk. O této události se Korejci zmínili už v úvodu šampionátu.

Ve vzorcích fotbalistek bylo objeveno celkem 14 steroidů, z nichž čtyři figurují na listině zakázaných látek. FIFA k případu pozvala experty ze Světové antidopingové agentura (WADA), aby posoudili, zda se jedná o porušení dopingových pravidel. "Bylo to velmi komplikované. To pižmo není zaneseno v dopingovém systému. Jedná se o první případ, kdy bylo takto objeveno," uvedl Dvořák podle agentury AP.

U obránkyň Song Čong-son a Čong Pok-sim zjistila kontrola užití anabolik po úvodních zápasech na šampionátu proti USA a Švédsku. K dalšímu utkání s Kolumbií už nesměly nastoupit, zato po bezbrankové remíze muselo na dopingovou zkoušku všech dalších 19 fotbalistek KLDR.

"Při dvou pozitivních nálezech v týmu nás regule k takovému postupu opravňují," řekl Dvořák.

Tým KLDR na turnaji neskóroval, získal jediný bod a vypadl po třech zápasech v základní skupině.

Na mistrovství světa ve fotbale se objevil dopingový nález poprvé od roku 1994, kdy byl na mužském turnaji v USA legendární Argentinec Diego Maradona pozitivně testován na efedrin.

Reklama