Hlavní obsah

Fotbalový bůh asi existuje, prohlásila nová hrdinka Japonska Sawa

Jirka G. NovákSport.cz

V Japonsku není v současnosti slavnější ženy. Fotbalistka Homare Sawa se stala hrdinkou mistrovství světa v Německu, kde podceňované Japonky především její zásluhou senzačně poprvé v historii získaly zlaté medaile. Dala tak všem obyvatelům Země vycházejícího slunce alespoň na chvíli zapomenout na útrapy po březnovém úderu tsunami, které tehdy zasáhlo východní pobřeží.

Foto: Wolgang Rattay, Reuters

Japonská fotbalistka Homare Sawa s trofejí pro nejlepší hráčku MS

Článek

Po tragédii, kdy obrovské tsunami připravily o život nebo domov přes dvacet tisíc lidí, se Japonsko dočkalo alespoň malé sportovní radosti. Fanoušci obsadili všechny sportovní bary a hospůdky po celé zemi a do ranních hodin pak slavili na ulicích senzační triumf "Nadešiko", jak se podle popisu ideálu japonských žen přezdívá ženské fotbalové reprezentaci.

Nejvíce oslavovanou byla po zásluze kapitánka týmu Homare Sawa, která těsně před koncem finále vstřelila vyrovnávací gól a po vítězném penaltovém rozstřelu dostala trofeje pro nejlepší střelkyni i nejužitečnější hráčku MS. "Asi opravdu existuje fotbalový bůh, protože jsme odehrály svůj nejlepší zápas," radovala se.

Fotbalové mistryně světa z Japonska, Homare Sawa dole s trofejífoto: ČTK/AP

Dvaatřicetiletá Sawa nastupuje v záloze a za 173 zápasů v národním týmu už nastřílela 81 gólů. "Během těch 18 let co hraji za národní tým jsem zažila mnoho složitých období, ale teď jsem šťastná. A to především kvůli tomu, jaké v Japonsku prožíváme těžké období," připomněla.

"Ona je neoddiskutovatelným lídrem našeho týmu. Doslova symbolizuje styl fotbalu, který bychom měli předvádět. Je součástí týmu 18 let a je ztělesněním historie ženského fotbalu v Japonsku," řekl o ní trenér Japonek Norio Sasaki. A prezident japonského fotbalového svazu Junji Ogura už se nechal sylšet, že s ní počítá do organizačního výboru pro MS, které by se mohlo konat v Japonsku.

S kluky hrát nesměla

Fotbal začala hrát Sawa už ve druhé třídě základní školy, protože byla ale jedinou dívkou ve třídě se zájmem o tento sport, nebylo ji dovoleno hrát za chlapecký tým. Připravovala se tak sama nebo s kamarádkami. Až o čtyři roky později mohla trénovat v klubu Yomiuri SC Beleza, nejsilnějším ženským týmem v Japonsku.

Reprezentační dres poprvé oblékla v prosinci 1993 jako patnáctiletá a předvedla nevídané - Filipínám nasázela čtyři branky. O dva roky později hrála na svém prvním mistrovství světa a v roce 1996 pomohla Japonsku na olympiádu v Atlantě. Zdálo se, že její kariéra bude mít vzestupnou tendenci.

Už před deseti lety ji nechtěli

Jenže už o tři roky později nastaly těžké časy. Na další LOH v Sydney 2000 se Japonky nekvalifikovaly a od svého klubu se Sawa dozvěděla, že s ní neobnoví smlouvu. Ona ale s fotbalem přestat nechtěla a v roce 2001 jako první Japonka zamířila do USA, kde hrála v nově vznikající lize za tým Atlanta Beat.

Fanoušci oslavují v ulicích Tokia vítězství svých fotbalistek na MS.foto: ČTK/AP

V roce 2003 se do Japonska vrátila a byla jednou z klíčových postav při postupu "Nadešiko" do čtvrtfinále olympijského turnaje v Aténách. A na dalších hrách v Pekingu 2008 dotáhla tým ještě o stupínek dál. Od té doby řada hráček v týmu vyspěla a to byl jeden z hlavních důvodů letošního úspěchu na MS.

Před finálovým zápasem s USA Sawa prohlásila: "Hrát rozhodující zápas proti Spojeným státům, kde jsem jako hráčka hodně vyspěla... To je jako znamení osudu. Chci dát ze sebe to nejlepší!" Není pochyb  o tom, že se jí to povedlo. "Našim přátelům po celém světě: děkujeme za vaši podporu," vzkázala poté všem s tradiční japonskou pokorou.

Reklama