Hlavní obsah

VIDEO: Japonské fotbalistky přijely se slávou domů, přijal je i premiér

TOKIO

S velkou slávou byly v úterý přivítány fotbalistky Japonska po návratu do vlasti z mistrovství světa v Německu, kde senzačně vybojovaly zlaté medaile. Na tokijském letišti Narita čekaly na fotbalové hrdinky zhruba čtyři stovky fanoušků oblečených do národních dresů a přes 200 zástupců médií.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Trenér japonských fotbalistek Norio Sasaki a kapitánka zlatého týmu Homare Sawa po příletu do Tokia

Článek

Když se japonské fotbalistky postupně objevovaly v příletové hale letiště Narita, vítaly je nadšené pokřiky fanoušků a blesky fotoaparátů. Trofej pro šampionky třímala v ruce náhradní brankářka týmu Miho Fukumoto.

Fotbalistka Miho Fukumoto s trofejí pro mistryně světa po příletu na letiště v Tokiufoto: ČTK/AP

Už na letišti vítali úspěšné hráčky funkcionáři z japonského fotbalového svazu - viceprezident Kozo Tašima a technický ředitel Hiromi Hara. Po tiskové konferenci pak čekala fotbalistky ještě vzácnější návštěva, když je přijal premiér Naoto Kan, který od týmu dostal dres podepsaný od všech hráček.

Vítězství na ženském MS ve fotbale je jedním z největších sportovních úspěchů v historii Japonska. Navíc notně pozvedlo morálku obyvatel po ničivém tsunami, které postihlo zemi v březnu. "Nadešiko", jak se ženské fotbalové reprezentaci přezdívá podle popisu ideálu japonských žen, jsou nyní v kurzu.

Premiér Japonska Naoto Kan s dresem od zlatých fotbalistek. Vlevo trenér Norio Sasaki a hráčky Sawa a Miyamafoto: ČTK/AP

"Doufám, že vyhrají i další mistrovství světa a samozřejmě i olympiádu v Londýně," řekl jeden z fanoušků japonské televizi. A někteří už plánují, jak se jejich dcery také dají na fotbal. "Nevím, co se stane, ale rád bych, kdyby se má dcera stala ´Nadešiko´," prohlásil další z obdivovatelů fotbalistek.

Reklama

Související témata: