Hlavní obsah

Pro bronzové fotbalisty Peru se vypravil prezidentský speciál

LIMA

Mohutné oslavy odstartovala v Peru výhra 4:1 nad Venezuelou, která fotbalové reprezentaci vynesla třetí místo na mistrovství Jižní Ameriky. Pro hráče se do Argentiny vypravil prezidentský speciál, aby se mohli zúčastnit znovuotevření národního stadiónu.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Paolo Guerrero vsřelil tři góly a byl hlavním tahounem Peru za třetím místem na Copa Amerika, Venezuela prohrála 1:4.

Článek

"Prezidentská kancelář dala k dispozici speciál, který hráče přepraví do Limy," uvedl dosavadní prezident země Alan García. Fotbalisté tak stihnou slavnostní otevření rekonstruovaného národního stadiónu v Limě pro 60 000 diváků, které bylo už dlouho naplánováno na dnešní den.

"Děkujeme, hoši! Země díky vám znovu nalézá víru, radost a velké emoce z vítězství. Tato magie musí pokračovat," napsal na Twitteru nový peruánský prezident Ollanta Humala, který se ujme úřadu 28. července.

Jednoznačné vítězství 4:1 nad Venezuelou, které zařídil hattrickem útočník Hamburku Paolo Guerrero, sledovaly na velkoplošných obrazovkách v centru hlavního peruánského města tisíce lidí.

Peru na cenný kov na jihoamerickém šampionátu čekalo od roku 1983, kdy vybojovalo také bronz. Fanoušky výkony fotbalistů na šampionátu překvapily, protože ještě v kvalifikaci o mistrovství světa 2010 v JAR skončili jejich reprezentanti beznadějně poslední.

"Už je to hrozně dlouho, co jsem čekal, abych zažil radost díky jihoamerickému mistrovství. Teď se musíme vykřičet z plných plic, protože tenhle tým je úžasný," řekl agentuře AP jeden z příznivců v národním dresu.

Reklama

Související témata: