Hlavní obsah

VIDEO: Zahodili lopaty. Na Maracaně se stávkuje, rekonstrukce za 11 miliard stojí

Stávkujeme, neděláme. Krátké a výstižné. Stavební dělníci v Brazílii, kteří rekonstruují obří stadión Maracaná pro fotbalové mistrovství světa 2014 odložili lopaty a klíčky od strojů. Jeden z nich má po výbuchu palivové nádrže popálené nohy a byl převezen do nemocnice.

Foto: Bruno Domingos, Reuters

Rekonstrukce stadiónu Maracaná byla zahájena. Teď ale stojí.

Článek

„Musíte zlepšit podmínky pro naši práci, ty totiž nejsou ideální. Vrátíme se, pokud budou naše požadavky vyslyšeny,“ řekl šéf pracovníků Romildo da Silva.

Po nešťastné události ostatní odmítli pokračovat v práci a stovky dělníků uspořádali demonstraci před stadiónem, aby upozornili na své požadavky, které také zahrnují vyšší mzdu a lepší zdravotní péči. Denně přitom ve fotbalovém chrámu pracuje až 1500 lidí ve střídavých směnách.

„Jedná se o problémy, které jsou analyzovány příslušným konsorciem,“ vydalo Rio de Janeiro oficiální prohlášení.

Stadión byl otevřen v roce 1950 a při finále mistrovství světa se do hlediště vtěsnalo neuvěřitelných 199 854 fanoušků. Po rekonstrukci má být kapacita pro světový šampionát snížena na 85 000 míst. Náklady na zvelebení tohoto stánku vychází na 630 miliónů dolarů, v přepočtu na koruny jde o částku 10 630 000 000.

Reklama