Hlavní obsah

Paska: Přinášíme fotbalu stamilióny, chceme do dění mluvit

Karel FeltPrávo

Založení Asociace fotbalových agentů ČR bylo letitým přáním nejzkušenějšího z nich Pavla Pasky, jehož agentura International Sport Management zastupuje mimo jiné Rosického, Baroše či Plašila, dříve například Poborského, Bergra nebo Kollera. „Přinášíme českému fotbalu stovky miliónů korun ročně, chceme se tedy víc zúčastnit dění v něm,“ zdůraznil Paska jeden z důvodů založení profesní organizace.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Tomáš Rosický v rozhovoru s manažerem Pavlem Paskou na srazu fotbalové reprezentace

Článek

Co bylo důvodem založení Asociace fotbalových agentů v Česku?

Asociaci jsme založili proto, že v Česku chyběla organizace, která by hájila zájmy hráčských agentů a mohla být partnerem pro jednání s Fotbalovou asociací ČR, UEFA či FIFA, která dlouhodobě uvažuje o zrušení licencí hráčských agentů. To se však setkalo s negativní reakcí i ze strany fotbalových klubů. Nyní probíhá na půdě Evropské unie diskuse na téma hráčských agentů a jejich regulace v budoucnu. Z tohoto důvodu vznikla v roce 2007 European Football Agents Associations (EFAA), která je uznávána Evropskou komisí EU a je plnohodnotným členem jejích jednání s FIFA, UEFA i dalšími fotbalovými organizacemi.

Vy jste byl zvolen předsedou asociace. Kdo je dále v jejím vedení a kolik má členů?

Místopředsedy jsou zkušení hráčští agenti Zdeněk Nehoda a Dalibor Lacina. Oslovili jsme všech dvaatřicet držitelů licencí v Česku a dvaadvacet je našimi členy, což znamená zastoupení téměř osmi set hráčů ve věku od patnácti let. Ti zbývající zastupují asi dvě desítky fotbalistů, někteří vůbec tuto práci nedělají. My se však neuzavíráme před žádným z agentů, který by chtěl do asociace vstoupit.

Jaký vztah má agentská asociace k FAČR, bude vás brát jako partnera?

Český fotbal by měl naši asociaci vnímat jako velkou ekonomickou sílu. Přínos do českého fotbalu z prodeje hráčů do zahraničí je 200 až 300 miliónů korun ročně, v případě výjimečných hráčů až 500 miliónů. My chceme být partnerem FAČR nejen v otázkách problematiky hráčských agentů. Když do fotbalu přinášíme peníze, tak se chceme zúčastnit i řešení fotbalových záležitostí. Máme rezervované jedno místo ve svazové komisi pro práci s agenty. To bychom chtěli obsadit svým kandidátem.

Co budou hlavní cíle asociace?

V první řadě to je obhajoba práv a ekonomických zájmů svých členů. Budeme se také snažit o zlepšení postavení hráčských agentů nejen v České republice.

Už jste navázali kontakt s evropskou agentskou asociací?

Samozřejmě, jsme jejím historicky prvním členem ze zemí bývalého východního bloku.

Mohou se prostřednictvím asociace zlepšit vztahy mezi hráčskými agenty, které nejsou právě nejlepší?

Určitě ano. Prohloubení spolupráce a zkvalitnění morálního prostředí mezi hráčskými agenty je jedním z cílů asociace. Jakékoli zásadní problémy jsme také připraveni okamžitě řešit.

Zlepší se i vztahy s kluby, z nichž některé tvrdí, že hráčští agenti fotbalu škodí a ničí talenty?

Agenti hráčů jsou nedílnou součástí fotbalového prostředí. Výše zmíněné tvrzení už slýcháme velmi zřídka, protože kluby pochopily, že nás potřebují a těžko budou bez hráčských agentů a jejich kontaktů získávat větší finanční prostředky. Některé kluby prodejem hráčů pokrývají svůj rozpočet až ze čtyřiceti procent. Navíc naše role je daleko širší než jen prodávat hráče. O spoustu mladých hráčů se musíme postarat nejen ze sportovního hlediska. V neposlední řadě je potřeba si uvědomit, že u hráčů působících v zahraničí, jsme my tím posledním pojítkem s Českou republikou, což hraje zásadní roli i z pohledu reprezentace. Dobří agenti jsou významnými partnery klubů i FAČR.

Mohou agenti ovlivnit trenéry, aby jejich hráči nastupovali?

Profese hráčských agentů je někdy příliš démonizována. Součástí naší práce je hovořit s trenéry o jednotlivých hráčích, ale určující je jejich sportovní výkonnost. Pokud ji daný hráč nemá, nepomůže mu ani případné orodování jeho agenta. Finální rozhodnutí je vždy na trenérovi, který by si také měl udržovat od agentů profesionální odstup.

Blíží se volby nového předsedy FAČR. Bude asociace podporovat některého z kandidátů, případně navrhne někoho ze svých řad?

Zatím nejsme členy FAČR, takže se nemůžeme aktivně podílet na dění v ní, včetně volby nového předsedy. Až se podle nových stanov staneme jejími členy, pak se situace pochopitelně změní.

Reklama