Hlavní obsah

VIDEO: Další gólman v bezvědomí. Budou brankáři nosit helmy jako Čech?

Hned dvakrát se během uplynulého víkendu fotbalová Evropa otřásla po hrůzostrašných zraněních gólmanů. V italské lize musel být v utkání Interu Milán s AS Řím odnesen z trávníku v bezvědomí nizozemský brankář Stekelenburg, v holandské lize zase v duelu Eindhovenu s Ajaxem polský legionář Tyton. Rovněž poté, co byl zasažen do hlavy, stejně jako Stekelenburg s otřesem mozku. I proto se začalo vehementně debatovat, zda by brankáři neměli nosit helmy jako Petr Čech.

Po střetu se spoluhráčem Derijckem zstal polský gólman Tyton v bezvědomí na trávníku.

Článek

Zatímco nizozemského brankáře Stekelenburga trefil v duelu Interu s AS Řím do hlavy brazilský protihráč Lucio, polského gólmana Przemyslawa Tytona knokautoval spoluhráč. Ve 30. minutě vypjatého a v Nizozemsku ostře sledovaného zápasu mezi PSV Eindhoven a Ajaxem Amsterodam se Timothy Derijck snažil zabránit, aby se k míči nedostal nabíhající Van der Wiel. Šel do skluzu, ale bohužel tak nešťastně, že zasáhl do hlavy vlastního brankáře.

Brankáře Maartena Stekelenburga odnášejí s otřesem mozku na nosítkách.foto: Reuters/Stefano Rellandini

Polský legionář Przemyslaw Tyton zůstal ležet v bezvědomí na trávníku a utkání muselo být na čtvrthodiny přerušeno, než mu lékaři poskytli první pomoc a záchranka ho s těžkým otřesem mozku převezla do nemocnice sv. Anny v Eindhovenu.

„Je už v pořádku, ale jak dlouho bude trvat, než se vrátí do brány, to nedokážu odhadnout ani já, ani neurologové v nemocnici,“ zvěstoval klubový lékař Eindhovenu Weber Tjaard, když Tytona propouštěli do domácího ošetření.

Měly by být helmy povinné?

Dva vážná zranění brankářů během necelých čtyřiadvacet hodin rozvířila po celé fotbalové Evropě znovu debaty o tom, zda by gólmani neměli povinně nosit helmy, jako český legionář ve službách Chelsea Petr Čech. Ten si ji byl nucen nasadit po vážném zranění, které mu v roce 2006 způsobil v zápase s Readingem Stephen Hunt.

Čech se musel podrobit náročné operaci, neboť Hunt mu kolenem prorazil lebku a vpáčená kost mu tlačila na mozek! Lebku má od té doby vyspravenu titanovými destičkami a preventivně se chrání helmou.

Brankář Petr Čech už chytá v helmě pět let.foto: Reuters/Toru Hanai

„Nevidím jediný důvod, proč by fotbaloví brankáři neměli nastupovat do zápasů s helmou. Zvláště, když zranění hlavy jsou stále častější,“ reagoval na zranění Tytona známý holandský neuropsycholog Erik Matser.

„V jiných sportech, jako třeba v cyklistice, jsou helmy povinné a mnohým sportovcům zachránily zdraví a často i život. Ani profesionální fotbal by se proto jejich zavedení neměl bránit. Argumenty gólmanů, že je helmy omezují a jsou nepříjemné, neberu. Petr Čech v ní chytá už pět let a chytá výborně. A to nemluvím o tom, kam se vývoj nových materiálů posunul,“ dodával Matser.

Reklama