Hlavní obsah

Blatter pro boj proti korupci založil čtyři pracovní skupiny

CURYCH

Prezident Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Sepp Blatter představil očekávaný plán boje proti korupci, jehož hnací silou by měly být čtyři nové pracovní skupiny. Blatter slíbil protikorupční opatření po svém znovuzvolení do čela světového fotbalu, poté co federací otřáslo několik skandálů.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Vítězné gesto staronového prezidenta FIFA Seppa Blattera. Jediný kandidát dostal 186 z 203 možných hlasů.

Článek

"FIFA není zkorumpovaná, ale možná její někteří členové ano," řekl Blatter na dnešní tiskové konferenci v sídle FIFA Curychu po dvoudenním jednání výkonného výboru. "Jsem šťastný, že jsme se odhodlali k těmto reformám a můžeme se nyní dívat do budoucnosti s nadějí. Půjdeme do ní bez podvodů a korupce," uvedl pětasedmdesátiletý švýcarský funkcionář.

Jádrem jeho koncepce boje proti uplácení jsou čtyři nové komise, nazvané vojenskou terminologií "Task Force". Statutární komisi povede šéf německého svazu Theo Zwanziger, skupinu "Fotbal 2014" zase jeho krajan a slavný fotbalista Franz Beckenbauer.

Tato druhá skupina bude moci připravovat náměty pro pravidlovou komisi IFAB, jež má jako jediná právo rozhodovat o změně regulí ve fotbale. Jejími členy jsou spolu s Beckenbauerem další fotbalové legendy Pelé a Bobby Charlton či hvězdy nedávné minulosti Cafú a Christian Karembeu.

Komise i pro transparentnost a etiku

FIFA dále založí pracovní skupinu pro větší transparentnost a také etickou komisi. Těmito opatřeními chce Blatter reformovat FIFA, poté co se především v souvislosti s volbou pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2022 objevilo několik podezření z korupce.

"Nemůžu dát za všechny členy ruku do ohně. Ale můžu slíbit, že budeme vší silou bojovat proti korupci a za větší transparentnost," uvedl Blatter, jenž zároveň odmítl, že by přemýšlel kvůli aférám o rezignaci. "Dám FIFA do pořádku. Nemám v úmyslu utíkat," uvedl muž, jenž má vést světový fotbal do roku 2015.

Blatter dnes také oznámil, že nechá znovu otevřít vyšetřování případu společnosti ISL, bývalého marketinkového partnera FIFA. Společnost, která zkrachovala v roce 2001, údajně platila vrcholným funkcionářům za to, že v 90. letech získala lukrativní televizní práva na mistrovství světa.

Reklama

  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín