Hlavní obsah

Sparťanky ve fotbalové Lize mistryň podlehly obhájci Lyonu 0:6

Fotbalistky Sparty Praha prohrály v prvním osmifinálovém utkání Ligy mistryň s obhájcem titulu Lyonem vysoko 0:6. Odveta se hraje příští středu ve Francii.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Amendine z Lyonu (vlevo) a sparťanska Lucie Martínková

Článek

Hráčky Lyonu předcházela pověst Barcelony v ženském podání, ale českého outsidera zlomily až v závěru prvního poločasu, kdy Schelinová svým druhým gólem zvýšila na 2:0. Do té doby se české fotbalistky na hřišti Loko Vltavín úspěšně bránily, nenechaly soupeřky kombinovat ve středu hřiště.

Největší problém domácímu celku dělalo napadání pohyblivých hráček Lyonu, právě po chybné rozehrávce inkasovaly sparťanky od švédské hvězdy ve 26. minutě poprvé.

Po pauze už byla hra záležitostí favorita. Čtvrt hodiny před koncem byl rozdíl pětibrankový a hostům ani nevadilo, že Schelinová, která měla podíl na třech gólech, už v tu dobu odpočívala po vystřídání na lavičce. Dvakrát skórovala také Le Sommerová, která v 85. minutě zpečetila výsledek z penalty po faulu Bertholdové.

O průběhu utkání svědčí i poměr střel: Sparta se trefila mezi tyče jednou, Lyon třináctkrát. I trenér Dušan Žovinec potvrdil, že rozdíl ve hře byl velký, přestože si domácí fotbalistky sáhly na dno sil a naběhaly možná dvojnásobek toho, na co jsou zvyklé z ligy, nebo předchozích pohárových soubojů.

"Pro nás jsou zápasy s nejlepším současným týmem obrovskou zkušeností a pro hráčky výzvou, že musíme i v našich podmínkách udělat ještě víc, abychom se posunuli. Ale ve skutečnosti žádný soupeř, včetně naprosté většiny německých klubů, nás nedostal pod takový tlak. Lyon hraje mužský fotbal se vším všudy, včetně vysokého napadání a pohybu," řekl český kouč po utkání, jež sledovali osobně i šéfové Lyonu, kteří vyrazili do Prahy den po domácím duelu mužského týmu v Lize mistrů s Realem Madrid.

I to podle Žovince ukazuje, jaké podmínky francouzský celek má. "My si nemůžeme stěžovat, na středoevropské poměry máme velmi dobré podmínky, ale možnosti Lyonu jsou ještě někde jinde. Pětadvacet hráček s profesionální smlouvou, družstvo na pohár cestuje leteckým speciálem podobně jako muži a rozpočet ženského týmu je přes pět miliónů eur ročně," nastínil Žovinec, s kým měl jeho celek tu čest.

Osmifinále fotbalové Ligy mistryň, 1. zápas:
Sparta Praha - Olympique Lyon 0:6 (0:2)
Branky: 26. a 45+1. Schelinová, 58. a 85. z pen. Le Sommerová, 56. Thomisová, 75. Francová. Rozhodčí: Kulcsárová (Maď.). ŽK: L. Martínková, I. Martínková, Bertholdová (všechny Sparta). Diváci: 394.
Sestava Sparty: Gazdíková - Malinová, Bertholdová, Čulová, Mocová (61. Sedláčková) - Pivoňková, Bartoňová (65. Kožárová), Ringelová (71. Chlastáková), Ondrušová, I. Martínková - L. Martínková.

Reklama

Související témata: