Hlavní obsah

Blatter si vysloužil kritiku za bagatelizování rasismu ve fotbale

Prezident FIFA Sepp Blatter se postaral o pozdvižení svými výroky o rasismu, které mohly být interpretovány tak, že tento problém bagatelizuje. Šéf světového fotbalu se netají svým názorem, že rasismus z tohoto sportu vymizel, což je v rozporu například se současnými aférami v Anglii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

Blatter v rozhovoru pro CNN uvedl, že rasisticky urážení fotbalisté by to měli skousnout jako součást boje a na konci zápasu svému soupeři podat ruku. "Možná jeden z hráčů něco řekne nebo ukáže směrem k jinému hráči a nebude to nic korektního. Ale ten, kdo tím bude postižen, by si měl říct, že je to hra, a po skončení utkání by si měli podat ruce," řekl Blatter, jenž se podobně vyjádřil i pro televizi Al-Džazíra.

Slova dlouholetého šéfa FIFA vyvolala několik nespokojených reakcí, například od obránce Manchesteru United Ria Ferdinanda. "Cítím se jako hlupák kvůli tomu, že jsem si myslel, že fotbal bojuje proti rasismu," uvedl na Twitteru Ferdinand, jehož bratr Anton v říjnu obvinil reprezentačního kapitána Johna Terryho, že ho v ligovém utkání rasisticky urazil. Fotbalová asociace zároveň aktuálně vyšetřuje Luise Suáreze kvůli údajným rasistickým nadávkám na adresu Patrice Evry.

Blatterovy výroky nadzvedly také šéfa Unie anglických fotbalistů Gordona Taylora, jenž pětasedmdesátiletého Švýcara vyzval k rezignaci. "Bez všech pochybností. Tahle slova dokazují, že je úplně mimo," uvedl Taylor.

FIFA po negativních reakcích zveřejnila tiskové prohlášení s tím, že Blatterova tvrzení byla špatně pochopena. "Chtěl jsem vyjádřit to, že během zápasu, v rámci 'bitev' se soupeřem, občas dojde k něčemu nesprávnému. A pokud se nějaká konfrontace odehraje, je normální, abyste se na konci zápasu omluvili a potřásli si rukama. Každý, kdo dělal nějaký sport, ví, že o tohle tady jde," uvedl Blatter.

Zkušený funkcionář odmítl, že by svými výroky problém rasismu ve fotbale zlehčoval. "Jsem odhodlaný s ním bojovat a vymýtit ho z fotbalu," uvedl Blatter s tím, že považuje svůj úkol prakticky za splněný.

"Na hřišti k rasismu nedochází," řekl Blatter rozhodně pro Al-Džazíru. "A po mistrovství světa 2010 v Jižní Africe jsem přesvědčen o tom, že rasismus a diskriminace zmizely, protože tenhle šampionát ukázal, že můžete spojit lidi," dodal Blatter, jenž byl letos zvolen do svého čtvrtého funkčního období v čele FIFA.

Reklama