Hlavní obsah

Kdo je nejmocnější? Berbr přece. To on vyhrál, říká Paclík

NYMBURK

S pověstí démona, jež všemi prostředky neotřesitelně drží v rukou otěže v nižších soutěžích v Čechách, vstoupil do nejvyšší vládní fotbalové sestavy. Poprvé v historii byl Roman Berbr zvolen do výkonného výboru svazu či nyní již asociace. Jako řadový člen. „Ale je to nejmocnější muž českého fotbalu, nepochybně. Hlavní vítěz těchto posledních voleb,“ pravil bez okolků Tomáš Paclík, společně s Jindřichem Rajchlem neúspěšný adept na předsednický post, který ukořistil Miroslav Pelta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Berbr dosáhl svého...

Článek

Kde a proč se vzala přilnavost moravských činovníků k pro ně vzdálenému Peltovi, kladou si otázku mnozí. K dokonalosti a zvýšení věrohodnosti jeho splynutí s moravskou komorou chyběl snad jen nějaký patřičný kroj...

A ještě jedna otázka trčí nad českým fotbalem. ‚Nymburský fotbalový listopad‘ má kvůli ní podivnou příchuť. Jak je to s kontroverzním Berbrem, jehož účinkování v roli rozhodčího na nejvyšší domácí úrovni skončilo skandálem a stejně tak jeho působení v komisi rozhodčích i v roli delegáta? Cítí se nyní sám nejmocnější, jak tvrdí Paclík? „To je jeho názor... Podle mě je podstatné, že jsme se někam dopracovali a dohodli se,“ vyjádřil se Berbr po volbách, které ukončily stav, kdy asociace byla bez předsedy.

Nepřeceňujme ho, myslí si Pelta

Sám v boji o místo ve výkonném výboru nakonec nemusel bojovat ani trochu. Protikandidát, další bývalý rozhodčí Miroslav Liba, z volby doplňující početní a paritní stav výkonného výboru odstoupil.

Nový předseda fotbalového svazu Miroslav Pelta po svém zvolenífoto: Právo/Milan Malíček

Nálepku vítěze Berbr, životní druh Dagmar Damkové a zřejmě největší domácí odborník v teorii řízení utkání, dostal už poněkolikáté. Pyšnil se tím, že byl strůjcem volebních úspěchů Vlastimila Košťála či posledně Ivana Haška, který ale vzal roha z české fotbalové scény. A Berbrovi nabídl možnost dalších strategických operací.

„Nepřeceňujme ho,“ odvracel toto téma Pelta. Nechce se příliš hlásit k  pomoci od kontroverzní figury. Kolik Peltovi přihrál hlasů delegátů z džungle českých soutěží? „Hlasování bylo tajné, takže to lze těžko zjistit,“ odrážel Pelta další dotazy. „Ale v české komoře jsem čekal větší podporu,“ pokračoval.

Cifršpion Paclík bude kontrolovat

Za otevření cesty starých struktur zpět do fotbalu označil Paclík již červnovou Haškovu rezignaci. A samotné volby? „Nejsem zklamán, že jsem se nestal předsedou,“ tvrdil. I on stejně jako Pelta kandidoval za Moravu. „Bylo to účelové, musel jsem to takhle zkusit. Kdybych nepřesvědčil Moravu, neměl bych nárok být předsedou,“ uvažoval. Příště už kandidáti svoji komoru vybírat nebudou, rozhodne jejich bydliště.

Neúspěšný kandidát na předsedu FAČR Tomáš Paclíkfoto: Právo/Milan Malíček

Už jen k Peltově kandidatuře se stavěl rezervovaně. „Co jsem řekl, podepíšu i teď po jeho zvolení. Ale není to kvůli nějaké dávné aféře,“ tvrdil Paclík. „Ale se spoluprací počítám, tedy spíše s kontrolou, to já umím, jsem cifršpion,“ pousmál se odborník v daňové sféře. Hrozbu, že prodá plzeňský klub a zmizí z fotbalu, když bude Pelta předsedou, nenaplní. „To byla přece nadsázka,“ připomněl.

Valné hromady, ty Berbr umí...

Ve výkonném výboru zasedne teď už i vedle Berbra. Co ten vlastně bude činit ve výkonném výboru? K rozhodčím měl vždy blízko, teď ještě blíž přes šéfku komise prvoligových sudích Damkovou. Co víc? Povýšení mu dává další nedozírný prostor. „Uvidíme, co mi Míra přidělí,“ poznamenal neurčitě. „Do výkonného výboru přibyli dva kontroverzní lidé, jak vy rádi říkáte, ale zkušení. Já i Pelta děláme fotbal třicet let,“ říkal dále s troufalostí novinářům po valné hromadě, která dopadla pro něj přesně tak, jak potřeboval.

Zvolení zčista jasna pravověrného ‚Moraváka‘ mu hrálo do not. A tak dál platí, že valné hromady jsou jeho doménou. „Dotlačil svého kandidáta na předsedu a hlavně sebe do výkonného výboru,“ měl jasno Paclík o tom, že valná hromada se odehrála v souladu s Berbrovými zájmy. „Jo, valné hromady já umím...“ reagoval Berbr.

Reklama

Související témata: