Hlavní obsah

Na nejlepším evropském umělém trávníku hrají v pražském Újezdu

PRAHA

Umělých fotbalových povrchů je v Česku stále víc. Aktuálně leží umělá tráva na 182 fotbalových hřištích, povrch v Újezdu v Praze 4 byl přitom vyhodnocen jako nejlepší v Evropě. Získal totiž ocenění organizace ESTO, která sdružuje výrobce umělých trávníků na starém kontinentu a spolupracuje i s fotbalovými asociacemi FIFA a UEFA.

Foto: Jiří Křenek ml.

Umělý trávník na hřišti FC Újezd

Článek

Cenu Communiti udělovala organizace ESTO vůbec poprvé, hřiště musela prokázat vysokou kvalitu samotného trávníku. Oceněná „umělka“ v Újezdě má vlákna s paměťovým efektem, díky nimž tráva nepoléhává. Vedle toho ale ESTO zkoumala i zázemí areálů včetně nadstandardní klimatické závlahy, která hraje velkou roli jako u přírodní trávy.

„Používá se v letních parnech ke zchlazení trávy a granulátu, aby byl zajištěn herní komfort pro hráče a optimální vlastnosti pohybu míče,“ řekl Jiří Křenek, jenž se řadu let zabývá výstavbou hřišť s umělým povrchem a je generálním sekretářem české Asociace zhotovitelů fotbalových hřišť s umělými trávníky při ESTO. Asociace zastupuje desítku českých výrobců umělých trávníků.

V Česku je 182 hřišť s umělým povrchem, které mají atestaci české fotbalové asociace a mohou se na nich hrát soutěžní utkání, například v Praze na Slavii, v Olomouci, Českých Budějovicích či Kolíně. „Česká republika je vzhledem k množství a kvalitě umělých trávníků považována za významného člena ESTO,“ uvedl Křenek.

Reklama