Hlavní obsah

Sion zažaloval FIFA kvůli hrozbě vyloučení Švýcarska

SION

Fotbalový klub Sion podal žalobu na členy výkonného výboru FIFA kvůli jejich hrozbě vyloučení Švýcarska z mezinárodních soutěží. Představitelé Sionu dnes na svém webu uvedli, že fotbalová asociace se svou výzvou ze 17. prosince dopustila vydírání a porušila základní právní normy.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Prezident FIFA Sepp Blatter

Článek

FIFA dala švýcarskému svazu měsíc na to, aby potrestal "rebely" ze Sionu. Ti jsou ve sporu se světovou i evropskou federací UEFA kvůli svému vyloučení z Evropské ligy; dokonce se obrátili na civilní soud, což regule FIFA a UEFA zakazují.

Zástupci světové federace proto vyzvali Švýcary, aby do 13. ledna Sion potrestali. Pokud tak neučiní, bude národní svaz vyloučen z FIFA. To by například znamenalo, že by Basilej nemohla v únoru nastoupit k osmifinále Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov.

UEFA nedovolila Sionu startovat v hlavní soutěži Evropské ligy kvůli tomu, že v předkole proti Celtiku Glasgow nasadil pět posil, které přivedl v létě v době, kdy byl údajně stále v trestu za neoprávněný přestup egyptského brankáře Essama Al Hadárího z roku 2008. Místo Sionu tak šel do hlavní soutěže Celtic.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň