Hlavní obsah

Dlouholetý Blatterův spojenec údajně dostal práva na MS za dolar

Bývalý viceprezident FIFA Jack Warner uvedl, že za své předchozí služby pro prezidenta Seppa Blattera dostal televizní práva na sedm mistrovství světa za minimální cenu. Například za šampionát v roce 1998 prý zaplatil pouze symbolický jeden dolar.

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

Bývalý místopředseda FIFA Jack Warner v dějišti MS do 20 let v Egyptě

Článek

Dlouholetý šéf středoamerické konfederace CONCACAF Warner rezignoval na všechny své funkce v červnu kvůli podezření z korupce. Dlouholetý Blatterův spojenec, jenž se ale pro letošní prezidentské volby rozhodl podporovat Katařana Mohameda Bin Hammáma, poté uvedl, že chystá proti Blatterovi "cunami".

Ve čtvrtek Warner uveřejnil první část týkající se práv na mistrovství světa. "Bylo to poté, co Blatter vyhrál svou nejbrutálnější prezidentskou kampaň proti Lennartu Johanssonovi. Kampaň, během níž jsme spolu s Bin Hammámem hráli při podpoře Blattera klíčovou roli," vysvětlil Warner, proč mu FIFA nabídla práva na MS ve Francii 1998 pouze za jeden dolar.

Zkušený funkcionář z Trinidadu a Tobaga a ministr tamní vlády dále uvedl, že jako odměnu na pomoc při znovuzvolení Blattera dostal práva na MS i v dalších letech.

"Prezident Blatter prodal mně, ne CFU (Karibské fotbalové unii), práva na MS 2002 a 2006. Není pochyb, že jako odměnu za práci, kterou jsem udělal pro jeho znovuzvolení. Následný prodej těchto práv byl použit k rozvoji karibského fotbalu," tvrdil Warner.

Ještě před svým odchodem z FIFA koupil Warner, tentokrát prostřednictvím CFU, práva na MS 2010 a 2014. "A letos mi za podporu Blattera FIFA nabídla práva na mistrovství světa 2018 a 2022 jako dárek pouze za nominální hodnotu," uvedl Warner.

Mluvčí FIFA nechtěl podle agentury Reuters jeho tvrzení komentovat.

Warner byl obviněn z toho, že zorganizoval v trinidadském Port of Spain setkání Bin Hammáma s karibskými funkcionáři, kteří za příslib podpory Bin Hammámovi v prezidentském boji dostávali obálky s částkou 40 000 dolarů.

Reklama