Hlavní obsah

Olomouc začala obhajobu triumfu v Tipsport lize dvěma výhrami

PRAHA

Fotbalisté Olomouce vstoupili do nového ročníku Tipsport ligy, ve které obhajují loňské prvenství, dvěma výhrami. Nejprve v brněnské skupině porazili 2:0 druholigové Znojmo, následně v repríze loňského finále zdolali Zlaté Moravce 4:2. Jasného vítězství dosáhly Teplice, které v děčínské skupině přehrály lídra druhé ligy Ústí nad Labem 8:0.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Teplický Martin Jindráček si kryje míč před záložníkem Ústí nad Labem Janem Peterkem.

Článek

Olomouc proti Znojmu rozhodla na přelomu obou poločasů: nejprve v závěru prvního otevřel skóre Varadi a na začátku druhé půle zvýšil Bajer. Trenér Petr Uličný, který po podzimu nahradil Zdeňka Psotku a dočasného kouče Augustina Chromého, tak prožil vítězný návrat na lavičku Olomouce po pěti letech. Kaňkou na výhře bylo zranění Tomáše Přikryla, který jedná o přestupu do Sparty.

Proti Zlatým Moravcům se pak skvěle uvedla posila ze Sparty Jakub Podaný. Záložník, který přišel na hostování jako kompenzace za asistenta trenéra Václava Jílka, dal během osmi minut druhé půle tři branky a hlavní měrou přispěl k tomu, že Sigma otočila z 0:1 na 3:1 a následně vyhrála 4:2. Poslední gól Sigmy přidal obránce Murin.

Teplice sice na podzim v útoku zrovna nezářily, dnes však proti Ústí předvedly gólovou smršť. Zasloužila se o to zejména čtveřice Zoubele, Stožický, Jindráček a Mahmutovič, která se rovnoměrně podělila o všech osm gólů.

Trenér Petr Rada nechal hrát celé utkání jednu jedenáctku. Druhou šetří na další zápas skupiny C, který jeho tým sehraje v neděli s třetiligovou Roudnicí.

Teplice zkoušely pozměněnou obranu: Rosa se přesunul na stopera, kterého hrával v dorostu, a jeho místo na levém kraji převzal Ježdík. Ten byl v ofenzivě hodně vidět a z levého kraje si často sbíhal i do soupeřova vápna. "Chtěli jsme vyzkoušet možné alternativy a nevypadalo to zle," řekl po zápase asistent teplického kouče Lukáš Přerost.

Výhrami vstoupily do turnaje také Dukla Praha, České Budějovice a Jablonec. Dukla v berounské skupině porazila druholigovou Vlašim 2:0 brankami Markoviče a Pázlera. Jablonec pak v ligovém souboj s Hradcem Králové v rámci skupiny v Satalicích zvítězil 3:1. Brankami se na tom podíleli Třešňák, Piták z penalty a Jarolím. Za poražené snížil Štěpán.

České Budějovice daly v Satalicích ještě o gól více než Jablonec, Viktorii Žižkov přehrály 4:1. Góly se o to postarali Sandro, Horejš, Ondráček a Němec. Žižkov, který testoval řadu hráčů, snížil zásluhou Čermáka.

Utkání zimní fotbalové Tipsport ligy:
Skupina A (Satalice):
Hradec Králové - Jablonec 1:3 (1:2)
Branky: 33. Štěpán - 15. Třešňák, 18. Piták z pen., 55. Jarolím.
Hradec Králové:
I. poločas: Lindr - Plašil, Hochmeister, Chleboun, Poděbradský - Jedunov, Šisler, Janoušek, Štěpán - Černý, Dvořák.
II. poločas: Koubek - Pávek, Hochmeister, Chleboun (63. Schwarz), Poděbradský - Fischer, Jedunov (63. Petrášek), Holeš - Malinský, Hodas, Rezek. Trenér: Kotal.
Jablonec:
I. poločas: Špit - Krajčík, Krejčí, Noska, Novák - Vukadinovič, Loučka, Jurča, Vošahlík - Piták, Třešňák.
II. poločas: Valeš - Eliáš, Beneš, Štochl, Novák - Vošahlík, Jarolím, Pavlík, Piták - Lafata, Třešňák. Trenér: Komňacký.
Žižkov - České Budějovice 1:4 (0:2)
Branky: 58. Čermák - 23. Sandro, 32. Horejš, 66. Ondráček, 83. Němec. Rozhodčí: Příhoda.
Žižkov: Boháč (46. Ticháček) - Bartl (46. Lafrance), Kiidron, Procházka, Čermák - Radosavljevič (50. Franěk), Koryta, Tenno, Guajak (19. Folearczny) - Bálek (46. Šťastný), Sivrič. Trenér: Nádvorník.
České Budějovice:
I. poločas: Delač - Riegel, Horejš, Lengyel, Novák - Klesa, Rakovan, Javorek, Sandro - Naumov, Veverka.
II. poločas: Křížek - Rakovan, Riegel, Novák, Pecka - Němec, Otepka, Rýdel, Hudson - Ondrášek, Naumov. Trenér: Cipro.
Skupina B (Beroun):
Dukla Praha - Vlašim 2:0 (1:0)
Branky: 13. Markovič, 89. Pázler. Rozhodčí: Kovařík.
Sestava Dukly: Rada - Šmíd, Švejdík (46. Hanousek), Radoš, Pospíšil - Marič (46. Tenkl), Šiml (46. Přeučil), Malý (46. Svatonský) - Nečas (46. Pázler), Markovič (46. Hašek), Sklenář (46. Marek). Trenér: Kozel.
Sezimovo Ústí - Sokolov 1:0 (0:0)
Branka: 89. Kafka. Rozhodčí: Hrubeš.
Skupina C (Děčín):
Ústí nad Labem - Teplice 0:8 (0:4)
Branky: 22. a 44. Mahmutovič, 32. a 41. Zoubele, 68. a 79. Stožický, 73. a 78. Jindráček. Rozhodčí: Váňa.
Sestava Teplic: Slavík - Vondrášek, Lukáš, Rosa, Ježdík - Stožický, Ljevakovič, Čajič, Zoubele - Jindráček, Mahmutovič. Trenér: Rada.
Skupina D (Brno):
Sigma Olomouc - Znojmo 2:0 (1:0)
Branky: 45. Varadi, 48. Bajer.
Sestava Olomouce: Blaha - Vavřík, Dreksa, Kučera, Koutný - Bajer, Nepožitek (46. Navrátil), Hořava, Tomeček (66. Přikryl, 80. Murin) - Klesnil, Varadi (46. Ordoš). Trenér: Uličný.
Zlaté Moravce - Sigma Olomouc 2:4 (1:0)
Branky: 32. Paur, 88. Pinter - 57., 62. a 65. Podaný, 73. Murin.
Sestava Olomouce: Zlámal (46. Šustr) - Janotka, Murin, Škerle, Vepřek - Pospíšil, Rossi, Podaný (71. Varadi) - Schulmeister, Heinz (46. Navrátil), Vašíček. Trenér: Uličný.

Reklama