Hlavní obsah

Hvězdy Fowler, Pires, Cannavaro míří do Indie. Vyšperkují tamní ligu

Indové chtějí vyšperkovat svou fotbalovou ligu. Vsadit chtějí hlavně na slavná jména, byť už trochu vyčpělá. A tak do Indie zamíří rozdávat fotbalovou radost třeba liverpoolská legenda Robbie Fowler, kapitán italských mistrů světa Fabio Cannavaro či bývalý tvůrce hry Arsenalu Robert Pires.

Foto: Lorenzo Galassi, Reuters

Italský fotbalista Fabio Cannavaro bude jednou z hvězdných tváří indické ligy.

Článek

Vedle místních talentů by se měl předvést třeba i argentinský kanonýr Hernan Crespo, jeho krajan Juan Pablo Sorín, španělský snajpr Fernando Morientes či třeba Nigerijec Jay-Jay Okocha.

Narozdíl od jiných světových soutěží proběhne ta indická v kvapíkovém tempu. Během sedmi týdnů bude hotovo. Hrát se bude od 25. února do 8. dubna. V indické Premier League, která se inspirovala podobnou krátkodobou, ale velmi prestižní soutěží v kriketu, se totiž utká jen šest mužstev.

Šestice týmů Kalkata, Haldi, Barasat, Durgapur, Siliguri a Haoru si před startem rozdělí hvězdy a trenéry. V dražbě bude k dispozici celkem třicet zahraničních fotbalistů a šest koučů, mezi nimiž i bývalá dlouholetá opora Arsenalu i anglické reprezentace Tony Adams.

Hernan Crespo (vlevo) ještě v dresu italského FC Janov, teď má namířeno do Indie. foto: ČTK/AP/Franco Debernardi

Postupná expanze

„Získali jsme pro akci sedm ikon, každý z týmů si bude moci jednu z nich vybrat. Platový strop je 600 tisíc dolarů (v přepočtu zhruba 12 miliónů korun),“ uvedl Bhaswar Goswami z organizace Celebrity Management Group, která slavná jména do země přivedla. CMG podepsala s indickou fotbalovou asociací třicetiletý kontrakt a chce postupně tamní soutěž rozšiřovat: „Letos začínáme se šesti týmy, všechny jsou ze Západního Bengálska (jeden z indických států), ale do budoucna chceme expandovat i do dalších částí země.“

Podle Goswamiho má každý tým na sezónu k dispozici 2,5 miliónu dolarů, zhruba 50 miliónů korun. Ty může utratit za maximálně čtyři cizince, v týmu pak musí být minimálně šest indických hráčů do 21 let.

Jednoznačným vzorem fotbalové ligy je kriketová Indian Premier League, která vždy doslova poblázní tamní fanoušky. Také ta sází na aukce hráčů. „Je to brilantní koncept, okolo dražby hráčů je vždycky velký rozruch. Ve fotbale to může fungovat stejně. Vyjednáváme také o televizních právech na vysílání po celé jihovýchodní Asii,“ doplnil Goswami, podle něhož se v příštích letech výrazně změní tvář indického fotbalu.

Země s více než miliardou obyvatel patří k fotbalovým trpaslíkům, v žebříčku FIFA jí patří až 162. pozice v sousedství Fidži nebo Palestiny. Fotbal ale místní zbožňují, každoročně si desítky miliónů Indů ladí na televizích zápasy anglické Premier League, v sezóně 2009/2010 to bylo prý až 60 miliónů indických diváků. Na atraktivní místní zápasy pak klidně dorazí i stotisícový dav.

Pires se těší

A tak asi není divu, že se světové hvězdy těší na své indické dobrodružství. „Neměl jsem nic v Evropě, tak proč nezkusit něco úplně nového,“ řekl listu L´Equipe Pires. „Jsem pyšný, že budu první Francouz, který tam bude hrát. A těch pár týdnů uteče jako voda. Navíc dostanu slušně zaplaceno, nemůžu si stěžovat. Ale určitě tam nejedu jako turista,“ doplnil.

Reklama

Související témata: