Hlavní obsah

Začíná africký fotbalový šampionát bez obhájce a s třemi nováčky

Libreville

V sobotu startuje osmadvacáté fotbalové mistrovství Afriky Pohár národů. Mezi účastníky tentokrát chybí vítěz posledních tří ročníků Egypt, a tak mezi hlavní favority patří Pobřeží slonoviny, Senegal, Ghana či Maroko. Turnaj poprvé pořádají Gabon a Rovníková Guinea, která zároveň prožije premiéru na turnaji stejně jako Botswana a Niger.

Článek

Právě Niger se v kvalifikaci zasloužil o to, že nejúspěšnější účastník historie Poháru afrických národů Egypt letos na turnaji chybí. Tým složený z hráčů převážně působících na africkém kontinentu a doplněný legionáři z Evropy jako je Mousa Maazou hostující z CSKA Moskva ve Waregemu, hned na úvod kvalifikace zdolal Egypťany 1:0 a ti se z toho už nevzpamatovali. Niger si pak postup pojistil výhrou nad posledním pořadatelem mistrovství světa Jihoafrickou republikou.

Niger tak na turnaji zastoupí svého skorojmenovce Nigérii. Tradičně silný celek po krachu na MS řešil vnitřní spory a následně neprošel kvalifikací podobně jako Kamerun s nejlepším střelcem historie afrického šampionátu Samuelem Eto'em.

Pobřeží slonoviny adept na titul

Největším adeptem na titul tak bude Pobřeží slonoviny, pro jehož hvězdy Didiera Drogbu, Koló Tourého či Didiera Zokoru půjde zřejmě o poslední šanci uspět. "Myslím, že pro řadu z nás je to poslední Pohár národů. Pak uvolníme prostor mladším," řekl Zokora.

Tým trenéra Francoise Zahouie se opírá především o hvězdnou ofenívu, kde vedle Drogby jsou Gervinho z Arsenalu, Salomon Kalou z Chelsea, Seydou Doumbia z CSKA Moskva či bývalý hráč pražské Sparty Bony Wilfried. V záloze je nejlepší africký fotbalista roku Yaya Touré z Manchesteru City. "Jsme opět za favority, ale musíme se s tím psychicky srovnat lépe než v minulosti. Favority jsme pokaždé, ale nedařilo se nám to potvrdit. Teď to chceme změnit," přiznal trenér Zahoui.

Útočnou smršť ale slibují i jména na soupisce Senegalu, který se chce pokusit o historicky první triumf na turnaji. Postarat se o to mají zejména nový spoluhráči z Newcastlu Pape Demba Cissé a Demba Ba či úřadující nejlepší střelec francouzské ligy Moussa Sow z Lille.

Tradičně k favoritům patří Ghana, která turnaj vyhrála už čtyřikrát, ovšem naposledy v roce 1982. Před dvěma lety už byla blízko, když došla až do finále, kde však podlehla Egyptu 0:1. O dva roky dříve byla třetí. Nyní však není v nejsilnějším složení, když nemůže využít služeb dvou klíčových opor v záloze Michaela Essiena a Kevina Prince Boatenga. "Stále ale máme našeho týmového ducha, který je pro takový turnaj tím nejdůležitějším," prohlásil kapitán čtvrtfinalistů posledního mistrovství světa John Mensah.

Šestnáct účastníků je rozděleno do čtyř skupin po čtyřech, z nichž dva nejlepší celky vždy postoupí do čtvrtfinále. Finále je na programu 12. února v gabonském Libreville.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň