Hlavní obsah

Obrovská úplatkářská aféra v Africe. Až tam totiž dosáhla asijská sázkařská mafie

Obrovský úplatkářský skandál, který propukl v Zimbabwe, nabírá na obrátkách. Fotbalové vedení afrického státu s okamžitou platností distancovalo sedmašedesát hráčů, mezi nimiž je téměř polovina současného reprezentačního týmu. Na další fotbalisty, trenéry a funkcionáře teprve slyšení před speciálně vytvořenou komisí čeká, takže počet potrestaných bude zřejmě daleko vyšší.

Do úplatkářské aféry je zapletena polovina hráčů současné reprezentace Zimbabwe.

Článek

Aféra propukla poté, co byl ve Finsku zatčen jeden z členů singapurské sázkařské mafie Wilson Raj Perumal. Byl usvědčen z uplácení fotbalistů klubu Rovaniemi, a hlavně pak dvou Gruzínců, kteří měli ovlivnit výsledky finské ligy, na něž se v Asii také sází. K jeho dopadení dopomohla náhoda a falešný pas, na který z Londýna přicestoval.

V Anglii kumpáni důkazy zničili

V Anglii žil a působil přes půl roku, ale než policie do jeho bytu poblíž londýnského  Wembley vnikla, stačili singapurští kumpáni zničit veškeré důkazy, že jejich boss ovlivňoval i výsledky zápasů na ostrovech.

Singapurský sázkařský mafián Wilson Raj Perumal byl ve Finsku odsouzen ke dvěma letům vězení.

Zatčení Singapurce, jenž musel ze své vlasti uprchnout před policií pro loupeže, násilnictví a korupci, představovalo jen začátek. Při výslechu vedeného vyšetřovateli Interpolu, jemuž byli přítomni i zástupci FIFA, mafián Wilson Raj Perumal, přiznal, že už ovlivnil stovky a stovky fotbalových zápasů po celém světě, přičemž na každém z nich asijská sázkařská společnost vydělala statisíce dolarů.

Střízlivé odhady mluví o tom, že na každé fotbalové utkání si lidé v Asii vsadí u sázkových kanceláří až milión dolarů.

Mafie diktovala výsledky

Mezi prvními Wilson Raj Perumal jmenoval právě reprezentanty Zimbabwe, kteří na asijském turné v roce 2009 přijali úplatky, aby přátelské zápasy s reprezentačními celky Thajka, Malajsie a Sýrie dopadly podle pokynů sázkařského gangu. Někteří hráči reprezentace Zimbabwe a s nimi pak asistent trenéra Joe Antipas při výslechu před speciálně ustavenou komisí tamní fotbalové asociace přiznali, že peníze skutečně přijali. Osmadvacetiletý kapitán Method Mwanjali připustil, že dostal od pěti set do patnácti set dolarů za to, že utkání skončí výsledkem nadiktovaným sázkařskou mafií.

„Fanoušci našeho národního týmu se obávají, že probíhající vyšetřování a vynášené tresty zničí reprezentaci Zimbabwe. Na čas se to stát může, ale my musíme mít reprezentaci, která bude čistá a neposkvrněná,“ prohlásil prezident tamní fotbalové asociace Cuthbert Dube v reakci na to, že mezi distancovanými je i řada mladých hráčů působících hlavně v profesionální lize v Jihoafrické republice i třeba ve francouzské druhé lize.

Vyšetřování se nemá zastavit na hranicích Zimbabwe. Tamní asociace chce požádat FIFA, aby potrestaní hráči byli suspendováni celosvětově a nesměli hrát vůbec nikde.

Reklama

Související témata: