Hlavní obsah

Potvrzeno: Slováci chtějí k fotbalové reprezentaci Vrbu, kouč Plzně jednání nevylučuje

BRATISLAVA

Padala nejrůznější jména, favorit je však jediný. Nástupcem Vladimíra Weisse na lavičce slovenské fotbalové reprezentace by se měl stát plzeňský kouč Pavel Vrba. Výkonný výbor slovenského svazu v úterý udělil svému prezidentovi Jánu Kováčikovi mandát k tomu, aby s trenérem Viktorie a zástupci západočeského klubu jednal o Vrbově možném angažování u národního týmu. Informoval o tom oficiální web slovenského svazu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba

Článek
Fotogalerie

O Vrbově působení u slovenské reprezentace se spekulovalo již delší dobu. Osmačtyřicetiletý český kouč byl označován za jednoho z možných nástupců po Weissovi, který u národního týmu bývalého federálního partnera před týdnem po čtyřech letech skončil. Dalšími adepty prý měli být Jozef Chovanec, jenž po podzimu odešel ze Sparty, a také další bývalý kouč letenského klubu, nyní trenér Senice Stanislav Griga.

Vedení slovenského svazu se na úterním zasedání rozhodlo, že by chtělo angažovat Vrbu. Úspěšný český kouč má v Plzni smlouvu do června 2013, v minulých dnech se ale nechal slyšet, že by o nabídce vést slovenský národní tým minimálně uvažoval. Zpráva o zájmu Slovenského fotbalového svazu zastihla výpravu Viktorie na soustředění na Kypru.

„Informaci jsme zaregistrovali, nicméně v tuto chvíli se plně soustředíme na start jarní části sezóny v čele s duelem proti Schalke 04. Vzhledem k nabitému programu následujících týdnů nebude případné jednání se slovenskou stranou otázkou nejbližšího období. Za Viktorii Plzeň nadále platí, že trenér má u nás platnou smlouvu do léta 2013 a zároveň velkou motivaci probojovat se s týmem také pro další sezónu do evropských pohárů,“ zdůraznil Adolf Šádek, generální manažer Viktorie.

Pokud Plzeň svolí, Vrba jednání se Slováky nevylučuje

„Už jen samotný zájem Slovenského svazu o moji osobu je samozřejmě velkým vyznamenáním a ctí, nicméně v současné chvíli se plně koncentruji na duel se Schalke a následné vykročení Viktorie do jarních duelů Gambrinus ligy. Další postup budu probírat s vedením Viktorie Plzeň, společně se domluvíme na dalších krocích. Teprve poté by následovala případná jednání s předsedou Slovenského fotbalového svazu, panem Kováčikem,“ nevyloučil Vrba před začátkem přípravného duelu proti polské Vratislavi, který je pro Plzeň generálkou na Schalke.

"Budu se snažit, aby jednání proběhla co nejdříve. Musíme zjistit, zda má pan Vrba zájem o tuto pozici. Byl bych rád, kdyby souhlasil a ujal se reprezentace co nejdříve," řekl Kováčik pro svazové stránky. "Samozřejmě, že budou následovat i jednání s Plzní, protože pan Vrba má s ní platnou smlouvu do roku 2013. Na osobě kandidáta jsme se shodli, návrh jsem předložil spolu s viceprezidentem svazu pro státní reprezentaci a mezinárodní vztahy Stanislavem Vencelem a zástupcem trenérů panem Lešickým. Měli jsme ambici oslovit úspěšného trenéra a pan Vrba je v Československu za posledních pět let nejúspěšnější," vysvětlil Kováčik ve "federálním" duchu.

Slovensko hraje 29. února přípravu v Turecku a v tomto zápase tým provizorně povede Michal Hipp, dosavadní Weissův asistent. Pak následují duely v Polsku (26. května) a v Nizozemsku (30. května). Česká liga skončí 13. května, Vrba by tedy teoreticky ve svojí premiéře na slovenské lavičce mohl otestovat Poláky, jednoho ze soupeřů české reprezentace na EURO 2012...

Vrba si udělal jméno především loňským titulem s Plzní a následným postupem do základní skupiny Ligy mistrů, kde Západočeši při své premiéře skončili třetí a zahrají si na jaře Evropskou ligu proti Schalke 04. Ligu vyhrál také na Slovensku s Žilinou a v roce 2004 slavil mistrovskou korunu z pozice asistenta trenéra i v Baníku Ostrava. U slovenského národního týmu už působil v letech 2006 až 2007 jako asistent.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen