Hlavní obsah

Fotbalistům Zambie pomohla do finále vzpomínka na tragédii

Překvapivý postup fotbalistů Zambie do finále afrického mistrovství přes favorizovanou Ghanu má základ už v roce 1993. Tehdy došlo v gabonském městě Libreville k tragické události, když se zřítilo letadlo se zambijskou reprezentací a zahynulo 18 hráčů a realizační tým. Právě v Libreville se odehraje letošní finále Poháru národů a Zambijci toužili účastí v něm uctít památku svých předchůdců.

Foto: Amr Abdallah Dalsh , Reuters

Fotbalisté Zambie se radují z postupu.

Článek

"Asi to psal sám osud, že budeme hrát finále v Libreville a můžeme uctít památku obětí katastrofy z roku 1993," řekl trenér Zambie Hervé Renard. "Byla to katastrofa pro celý národ. Hned jak dorazíme do Libreville, vezmu tým na místo, kde k nehodě došlo. Musíme myslet na mrtvé a hrát pro ně a pro Zambii," dodal.

Přežil jen hvězdný Bwalya

V dubnu 1993 směřoval zambijský národní tým do Senegalu k utkání kvalifikace o postup na mistrovství světa, ale letadlo poblíž Libreville spadlo do moře. Tehdy zemřeli hráči, kteří v té době patřili k tomu nejlepšímu na africkém kontinentu. Přežila jen největší hvězda týmu Kalusha Bwalya, který hrál v Evropě za PSV Eindhoven a k utkání cestoval samostatně jiným letadlem.

Kolem Bwalyi byl vytvořen nový tým, který o rok později došel až do finále Poháru národů, kde nestačil na Nigérii. Nyní má Zambie druhou možnost africký šampionát vyhrát.

"Postup do finále pro nás hodně znamená. Až přijedeme do Libreville, asi budeme stěží zadržovat slzy," prohlásil Bwalya, který je nyní prezidentem zambijského svazu. "Myslím, že mezi novým a starým týmem existuje nějaké spojení. Snad to v neděli dotáhneme do šťastného konce," dodal.

Nejlepší uctění obětí

Také kapitán Christopher Katongo věří, že s týmem předvede ve finále proti Pobřeží slonoviny výkon hodný uctění památky katastrofy. "Už nikdy nebude lepší možnost uctít oběti té nehody. Tohle je moment, který musíme využít. Fanoušci budou ronit slzy, až nás budou sledovat na hřišti, a my musíme udělat všechno pro to, abychom získali pohár," burcoval své spoluhráče.

Reklama

Související témata: