Hlavní obsah

Argentina chce pojmenovat ligu po lodi z války o Falklandy

CURYCH

Mezinárodní fotbalová federace FIFA varovala argentinský svaz před přejmenováním tamní nejvyšší soutěže. Reagovala tak na zprávy jihoamerických médií, podle kterých by liga měla nést jméno podle bitevní lodi General Belgrano potopené během války o Falklandy s Velkou Británií v roce 1982.

Článek

"Požádali jsme argentinský svaz, aby nám dodal další informace a připomněli jsme mu pravidla FIFA, která zakazují jakoukoliv diskriminaci země i osob na základě pohlaví, jazyka, politického i náboženského vyznání a rasy," citovala prohlášení FIFA agentura Reuters. "Případná změna názvu ligy by tyto regule zcela jasně porušila, což by mohlo vést k trestům," uvedla federace.

Argentinský svaz se zatím k prohlášení mezinárodní federace nevyjádřil. Jeho šéf a viceprezident FIFA Julio Grondona je však dlouholetým odpůrcem britské nadvlády nad Falklandami. Během volby pořadatele mistrovství světa pro rok 2018 žertoval, že bude pro Anglii hlasovat pouze v případě, pokud se Británie ostrovů vzdá. Šampionát nakonec získalo Rusko.

Potopení lodi General Belgrano, na jehož palubě zahynulo 323 námořníků, je považováno za klíčový moment desetitýdenního konfliktu. V posledních týdnech napětí mezi Británií a Argentinou kvůli Falklandám opět eskalovalo, protože nedávno na souostroví dorazil na šestitýdenní misi princ William. Británie tvrdí, že jde o normální průběh kariéry pilota záchranného a pátracího vrtulníku královského letectva, podle Argentiny však jde o provokaci.

Reklama

Související témata: