Hlavní obsah

Dovalil chce fotbalovým talentům v nové akademii rozšířit obzory

PRAHA

Trenér reprezentace do 21 let Jakub Dovalil se stal hlavním garantem nového projektu Coca-Cola fotbalová akademie, který sdružuje talentované šestnáctileté hráče a má jim pomoci nastartovat jejich kariéry. Individuální tréninkové plány šité přímo na míru jednotlivce, možnost spolupráce s fyzioterapeuty či odborníky zabývajícími se problematikou pitného režimu či výživy. To má mladým fotbalistům nabídnout akademie, jejímž partnerem je i Fotbalová asociace České republiky a ministerstvo školství.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér české reprezentace do 21 let Jakub Dovalil.

Článek

"Jde o to, aby mladí kluci získali další impulz a poznali, že fotbal není jen o balonu, ale mnoha dalších aspektech. Chceme jim prostě trochu víc otevřít oči a rozšířit obzory," řekl Dovalil při slavnostním představení akademie v Praze.

Osmnáctka vybraných fotbalistů se po dobu jednoho roku bude scházet jednou měsíčně. Vrcholem má být pětidenní soustředění v Německu. Projekt odstartoval už loni na podzim, do konce roku všichni hráči podstoupili fyzické testy na pražské Fakultě tělesné výchovy a sportu. Podle nich dostali individuální plány, podle kterých mají pracovat na odstranění svých nedostatků. To dělají ve svém volném čase, aby nebylo zasaženo do jejich standardní přípravy v klubu.

"Hráči teď prostě dostanou maximální péči a oni se mohou ve svém volném čase dál rozvíjet a zlepšovat. Kondiční trenéři jim ukázali, jak pracovat na rozvoji síly, posílení hlubokého svalstva. Nebo jak kompenzačním cvičením předcházet zranění. V kategorii mladšího dorostu v klubech takové možnosti zatím příliš nejsou," řekl Dovalil. Sám věří, že do půl roku by mohl vidět u členů akademie pokroky.

"Na konci akademie se bude po dalším komplexním testování vyhodnocovat, jak se kdo zlepšil," uvedl Dovalil. "Být v akademii není o žádném drilu z naší strany. Je to vyloženě edukativní projekt, ve kterém byly klukům ukázány nějaké možnosti. Musejí vnímat, že jsou ve věku, kdy se můžou hodně rozvíjet," poznamenal Dovalil, jehož nejbližším kolegou v akademii je Aleš Čvančara, trenér reprezentační šestnáctky.

Jednou z podmínek účasti v projektu je také třeba to, že hráči musí mít i dobré studijní výsledky. Dovalil během svého semináře mladíkům také zdůraznil, že úspěch ve fotbalové kariéře není odvislý pouze z vystupování na trávníku a hry samotné. "Není dobré, když hráč třeba ve škole dělá nějaké problémy. Proč jsou dlouhodobě na vrcholu třeba Messi, Cristiano Ronaldo, Iniesta nebo Puyol? Protože to mají srovnané v hlavách a ví, čeho chtějí dosáhnout," apeloval na pozorně naslouchající mladíky Dovalil.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články