Hlavní obsah

Svérázný příklad pro děti! Fotbalu hrozí dotační skandál ohledně velkého turnaje

dos, škvSport.cz
Aktualizováno

Největší domácí turnaj pro děti se ocitl v ohrožení. Fotbalová asociace ČR (FAČR) je připravena ukončit záštitu nad Ondrášovka Cupem, pokud se potvrdí zprávy, že došlo k podvodu při čerpání dotací na loňský finálový turnaj mládežnické soutěže v Hradci Králové. Fotbal tak po loňském korupčním skandálu okolo bývalého místopředsedy Romana Berbra řeší další ostudu. „Fakt, že se jednalo o akci, které se zúčastnilo v loňském ročníku více než 16 tisíc malých dětí, je o to smutnější,“ netají předseda asociace Martin Malík.

Tiskový mluvčí Michal Jurman o postoji FAČR ke skandálu ohledně Ondrášovka CupuVideo: FAČR

 
Článek
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie

Jestliže si fotbal za každou cenu potřebuje po skandálu v kauze Berbr a spol. napravit reputaci, nový případ ho zasáhl na nejcitlivějším místě.

Ondrášovka Cup je celorepubliková akce pro žákovské týmy od osmi do třinácti let. Populární dětskou akci tradičně podporují známé fotbalové osobnosti. Třeba lednového losování se účastnil reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý, hlavní tváří aktuálního ročníku je sparťanský stoper Dominik Plechatý.

Foto: Sport.cz

Snímek z utkání Sparty s týmem mezikrajských výběrů FAČR.

Každoročně se do kvalifikačních turnajů zapojí okolo 16 tisíc dětí. Probíhají pod záštitou FAČR a krajských svazů. A teď bác! Čachry s dotacemi...

Turnaj se zásadním posláním

„Pokud se potvrdí mediální informace v celé věci, je předseda FAČR Martin Malík připraven okamžitě iniciovat, aby asociace ukončila záštitu nad celým turnajem," avizuje Michal Jurman, mluvčí FAČR.

Ostuda je v případě poslání populárního turnaje slabé slovo.

„Asociace považuje tento fakt za o to smutnější, že se jednalo o akci, které se v loňském roce zúčastnilo 16 tisíc malých dětí. Právě tento turnaj je měl vést k jakémusi vztahu k fotbalu a pohybovým aktivitám obecně," poukazuje Jurman.

Zfalšované faktury i podpisy

O případu informovaly redakce deníku Sport a Deníku. Královéhradecký kraj podle jejich zjištění prošetřuje půlmilionovou dotaci na finálový turnaj Ondrášovka Cupu v minulém roce v Hradci Králové.

Mělo jít o klasický podvod. Spolek pořádající dětské turnaje, jejímž předsedou je známý hokejový rozhodčí Petr Lacina, měl vykázat nepravdivé údaje na fakturách a zfalšovat podpisy.

Lacinovi byly do odvolání pozastaveny nominace k utkáním

Na kauzu ve středu zareagovala i komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje a Lacinovi do odvolání pozastavila nominace k utkáním. Lacina ve vyjádření, které komisi zaslal, podezření odmítl, přičemž zdůraznil, že spolek poskytuje příslušným krajským institucím při jeho prošetření součinnost a věří, že se vše vyjasní co nejdříve.

„Vzhledem k probíhajícímu šetření nejde o trest, ale o dočasné opatření, k němuž jsme přistoupili proto, že se jedná o podezření z jednání, které je neslučitelné s principy komise rozhodčích ČSLH," uvedl předseda komise Vladimír Šindler.

Fotbalová asociace, která na akci přispívá ročně částkou 2,3 milionu korun, proto tedy hrozí zrušením záštity nad turnajem a uzavřením kohoutů finanční podpory.

Zábava pro Baroše a spol.

Do turnaje v posledních ročnících zasáhli také synové slavných otců. Ve stopách známých profíků se v Ondrášovka Cupu vydali Patrik Baroš, Jan Nezmar nebo Lukáš Kobylík.

Skandál tak pošpinil po všech stránkách chvályhodný projekt, který až dosud úspěšně probíhal pod záštitou FAČR a krajských svazů.

Foto: Josef Štěpán

Patrik Baroš v akci... Má kličku jako táta, co říkáte?

„Mohu potvrdit, že krajský úřad zahájil kontrolu vyúčtování dotace z roku 2020, jejímž příjemcem byl Ondrášovka Cup. Kontrola ještě nebyla ukončena, proto její závěry v tuto chvíli nebudeme zveřejňovat," řekl Dan Lechmann, tiskový mluvčí krajského úřadu, deníku Sport.

Půlmilionová dotace na finálový turnaj kategorie U12 v Hradci Králové je vysoce nestandardní částka.

„Jednalo se o dlouhodobou podporu velké akce. Půl milionu je relativně vysoká částka, ale mělo to návaznost na krajský fotbalový svaz a FAČR," obhajuje výši dotace tehdejší královéhradecký hejtman Jiří Štěpán.

Titulární partner turnaje společnost Ondrášovka je informacemi o možném podvodu při čerpání dotace nepříjemně překvapena. "Okamžitě jsme požádali organizátory akce o vysvětlení a celý případ budeme nadále pozorně sledovat. V podpoře dětského sportu chceme pokračovat, aktivní pohyb dětí považujeme za velmi důležitý. Finální vyhodnocení situace a naše další kroky do budoucna budou záviset na výsledku šetření kontrolních orgánů," uvedl mluvčí Ondrášovky Pavel Barvík v prohlášení zaslaném ČTK.

Dodal, že společnost není v žádném právním vztahu s pořádajícím spolkem, který nese název Ondrášovka Cup - Pohár mládeže. "Ve spolku nemáme své zástupce a nepodílíme se na jeho fungování. Se spolkem spolupracujeme v oblasti marketingové podpory dětského turnaje Ondrášovka Cup z pozice titulárního partnera," dodal Barvík.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama