Hlavní obsah

FIFA se kvůli promlčení nebude zabývat možnou korupcí na MS 2006

Curych

Mezinárodní fotbalová federace FIFA ukončila z důvodu vypršení promlčecí lhůty vyšetřování tří bývalých německých funkcionářů kvůli korupci při volbě pořadatele mistrovství světa 2006 v Německu. Obvinění se týkalo bývalého předsedy Německého fotbalového svazu Thea Zwanzigera, někdejšího generálního sekretáře Horsta R. Schmidta a šéfa organizačního výboru MS Franze Beckenbauera. Oznámila to dnes etická komise FIFA.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Franz Beckenbauer na archivním snímku z doby před MS 2006.

Článek

Komise se podezřelými praktikami při volbě dějiště MS 2006 zabývala od roku 2016, kdy začala vyšetřovat existenci tajného fondu se sumou 6,7 milionu eur, z kterého si Německo údajně koupilo čtyři klíčové hlasy při volbě. Zwanziger, Schmidt i Beckenbauer jakékoli pochybení odmítli, případ řešily i soudy.

Jméno jednoho z nejslavnějších fotbalistů všech dob Beckenbauera figuruje i ve vyšetřování volby pořadatelů světových šampionátů v letech 2018 v Rusku a 2022 v Kataru. Za to, že přes opakované výzvy odmítl spolupracovat, ho etická komise FIFA v roce 2016 potrestala varováním a pokutou 7000 švýcarských franků (asi 171 tisíc korun).

Reklama