Hlavní obsah

Agnelliho v čele asociace evropských klubů nahradí šéf PSG Chelajfí

Po odstoupení Andrey Agnelliho z Juventusu byl předsedou asociace evropských fotbalových klubů (ECA) zvolen šéf Paris St. Germain Násir Chelajfí. Agnelli rezignoval v neděli poté, co turínský celek s dalšími jedenácti velkokluby z Itálie, Španělska a Anglie oznámil založení vlastní superligy. Projekt však mezitím zkrachoval, protože od něj většina týmů kvůli masivní kritice odstoupila.

Foto: @ facebook Glasgow Rangers

Ilustrační foto.

Článek

ECA zastupuje zájmy více než 200 klubů z 55 členských zemí UEFA včetně Slavie, Sparty, Liberce, Plzně, Teplic a Mladé Boleslavi.

"Vedení, integrita a soudržnost naší organizace nebyly nikdy potřebnější než v tomto klíčovém momentu evropského fotbalu. Společně se všemi kolegy z vedení ECA a klubů se budeme snažit posílit úlohu asociace jako respektovaného a jednotného hlasu evropských klubů," uvedl Chelajfí v prohlášení.

Asociace uvítala, že většina z dvanácti klubů dala od uzavřené superligy ruce pryč. "ECA byla pevně přesvědčena, že tento projekt nemůže uspět, protože fotbal je ve své podstatě založen na otevřenosti, sportovních výkonech a spojení mezi všemi napříč fotbalovou rodinou. Fotbal je pro každého. Nedávné události připomněly, že majitelé klubů jsou pouze jejich správci. Kluby jsou historickými majáky, které pro fanoušky a jejich komunity tolik znamenají," uvedla asociace.

Už v úterý Agnelli, který patřil k hlavním iniciátorům superligy, přišel o místo ve výkonném výboru UEFA, kam ECA coby svého zástupce jmenovala šéfa Bayernu Mnichov Karla-Heinze Rummeniggeho.

Reklama