Hlavní obsah

Kolumbie kvůli protivládním protestům přišla o pořádání Copy América

Asunción

Jihoamerický fotbalový šampionát se bude kvůli nepokojům v Kolumbii hrát pouze v Argentině. Rozhodla o tom kontinentální federace CONMEBOL, jež odmítla žádost původního spolupořadatele Kolumbie na odložení turnaje. Copa América se bude konat téměř souběžně s mistrovstvím Evropy od 13. června do 10. července. V Argentině se nicméně momentálně kvůli nové vlně koronavirové pandemie zastavilo fotbalové dění a nejméně do 30. května se v zemi nebudou hrát žádné zápasy.

Foto: Stringer, Reuters

Protivládní demonstrace v Medellinu. Ilustrační foto.

Článek
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie

Turnaj měly hostit dvě země poprvé v jeho 105 let dlouhé historii. Kolumbie požádala o přeložení šampionátu na listopad, to ale představitelé konfederace označili z termínových důvodů za nemožné.

Protivládní protesty v Kolumbii vypukly na konci dubna kvůli daňové reformě, která počítala se zvýšením sazeb DPH a základu daně z příjmu. Země se navíc potýká s vlnou šíření koronaviru. Demonstrace a střety s policií si podle oficiálních údajů vyžádaly 42 mrtvých a více než 1500 zraněných.

Také Argentina je aktuálně v dosud nejhorší fázi koronavirové pandemie. Ve čtvrtek prezident Alberto Fernández vyhlásil kvůli omezení šíření viru celostátní devítidenní uzávěru a o den později fotbalový svaz zastavil na stejnou dobu soutěže na všech výkonnostních úrovních. V nejvyšší lize se v plánovaném termínu neodehrají semifinálové duely ani finále, které mělo být na programu právě 30. května.

Reklama