Hlavní obsah

Řádění fanoušků? Trnava kontumačně prohrála derby se Slovanem, další tresty mohou následovat

Ivan VilčekČTKSport.cz

Nedělní ligové derby mezi fotbalisty Trnavy a Slovanu Bratislava, které se kvůli výtržnostem fanoušků nedohrálo, vyhrál kontumačně 3:0 hostující Slovan. Ve středu o tom rozhodlo prezídium Unie ligových klubů (ULK), které domácí celek potrestalo za nezvládnutou organizaci zápasu. Událostmi se bude ve čtvrtek zabývat Disciplinární komise Slovenského fotbalového svazu, verdikt by měl být znám v příštím týdnu.

Foto: Profimedia.cz

Řádění fanoušků ukončilo zápas

Článek

Chuligáni zápas dvou vedoucích celků slovenské ligy narušili po necelé čtvrthodině. Příznivci vtrhli obou celků vtrhli na hrací plochu a došlo i na násilnosti. Po zásahu pořadatelské služby se sice podařilo fanoušky dostat zpět, ale nepokoje pokračovaly i na tribunách.

Těžkooděnci poté vyklidili sektor hostujících příznivců. Rozhodčí Filip Glova zápas za bezbrankového stavu nejprve přerušil a poté ho po dlouhé vynucené přestávce předčasně ukončil.

Vedení ULK dnes na základě zprávy od delegáta, rozhodčího, obou klubů a policie rozhodlo o kontumaci ve prospěch Slovanu, který tak na prvním místě tabulky odskočil druhé Trnavě na rozdíl tří bodů. Domácí byli potrestáni za nezvládnutou organizaci zápasu.

"V neděli v první řadě prohrál fotbal," uvedla unie v prohlášení. "Za to, co se v neděli stalo, se chceme omluvit všem partnerům, slušným fanouškům a dětem, kteří ten negativní zážitek viděli na vlastní oči nebo v televizi," dodala.

ULK nyní chce ve spolupráci s vládou zpřísnit a zlepšit opatření v boji s chuligány. "Znovu vyzýváme k nastartování projektu sledování jednotlivých fanouškovských skupin s cílem dlouhodobého a preventivního programu," uvedla.

"V tomto konkrétním zápase se na hřišti realizovalo hned několik skupin zahraničních fanoušků. A tomu je možné zabránit právě spoluprací bezpečnostních složek státu s kluby a jejich zahraničními kolegy," přidala unie.

Podle ULK je také potřeba za podobné incidenty udílet výtržníkům exemplární tresty. "Je na čase rázně říci ne jednotlivcům, kteří i o posledním víkendu zničili práci klubů, hráčů nebo fotbalu samotného. Dnes (ve středu) bylo opět ve větší míře potrestáni všichni, kteří incident nezavinili, a lidé, kteří vběhli na hrací plochu, zůstanou bez trestu," dodala.

Slovan Bratislava rozhodnutí respektoval. „Chci zdůraznit, že bychom respektovali jakýkoli verdikt," uvedl generální ředitel Slovanu Ivan Kmotrík mladší.

Trnava už s rozhodnutím taková spokojená nebyla. „Nesouhlasíme se sportovním trestem, kterým je kontumace utkání ve prospěch Slovanu Bratislava. Rozhodnutí považujeme za zbytečně unáhlené, když ještě stále probíhá vyšetřování událostí a objevují se nové skutečnosti. Chybějící body se budeme snažit férovými prostředky získat přímo na hřišti v příštích utkáních. Ztráta bodů je ta nejmenší újma, kterou jsme v neděli trpěli," uvedl ve svém stanovisku trnavský klub.

Ve slovenské nejvyšší fotbalové soutěži skončilo několik utkání kontumací, ale v osmdesátileté historii derby Trnava-Slovan k domu došlo teprve podruhé. Poprvé se tak stalo na jaře 1968 ještě ve federální lize. Zápas se tehdy také nedohrál.

Reklama

Související témata: