Hlavní obsah

Kritizovaný Teixeira odstoupil z čela brazilského fotbalu i MS

Sao Paulo

Prezident Brazilské fotbalové konfederace (CBF) a šéf organizačního výboru mistrovství světa 2014 Ricardo Teixeira na oba posty rezignoval.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Bývalý předseda brazilského fotbalového svazu Ricardo Teixeira

Článek

Čtyřiašedesátiletý činovník minulý týden nastoupil zdravotní dovolenou, dnes však oznámil, že už se do funkcí nevrátí. Brazilský fotbal Teixeira vedl 23 let, v poslední době byl opakovaně obviňován z korupce a čelil výzvám k odstoupení.

"Opouštím post prezidenta CBF s pocitem, že má mise je splněna. Potlačit svou vášeň ale není snadné," uvedl dnes v rezignačním dopise Teixeira. Podle agentury Reuters trpí divertikulitidou, což je bolestivé zánětlivé onemocnění zažívacího ústrojí.

"Fotbal je v naší zemi spojován s dvěma pojmy: talentem a špatnou organizací. Když vyhrajeme, chválí se talent. Když prohrajeme, je to kvůli špatné organizaci. Dělal jsem, co bylo v mých silách. Obětoval jsem i zdraví. Při porážkách mě kritizovali, při výhrách jsem nebyl doceněný," konstatoval Teixeira s hořkostí.

Romário: Odstranili jsme rakovinu brazilského fotbalu

Jeho odchod přivítal bývalý hvězdný útočník a nynější poslanec Romário. "Dneska můžeme slavit. Odstranili jsme rakovinu z brazilského fotbalu," uvedl na Twitteru a Facebooku Romário, který již dříve vyzýval Teixeiru k odstoupení.

Teixeira čelil několikrát podezření z praní špinavých peněz a braní úplatků, byl vyšetřován brazilským kongresem i komisí FIFA, ale nikdy nebyl usvědčen

Do čela brazilského fotbalu se místo něj minulý týden dočasně postavil José Maria Marin, bývalý guvernér státu Sao Paulo. Devětasedmdesátiletý funkcionář nemá v plánu provádět žádné velké změny a hodlá navázat na Teixeirovu práci, kterou ocenil. "Nejde o žádné nové vedení, nový je jen prezident. Ricardo Teixeira odvedl ohromný kus práce a v ní se bude pokračovat," řekl Marin.

Reklama

Související témata: