Hlavní obsah

Čtyři Bohemky. Pelta chce překvapit

Praha

Kauza Bohemians je už řadu let černou můrou českého fotbalu. Nejprve byla Bohemka jedna, pak dvě, a teď v Praze působí dokonce čtyři. Také předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi vypadl „zelenobílý kostlivec“ ze strahovské skříně, ale on prý ví, jak na něj…

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf FAČR Miroslav Pelta

Článek

„Je to opravdu složitá kauza. V současnosti je situace o to těžší, že mezilidské vztahy představitelů jednotlivých stran jsou silně nevraživé. K jednomu stolu a rozumnému řešení je nedostaneme. Ale problém vyřešit musíme. Pokud by se to podařilo už v průběhu roku 2012, považoval bych to za veliký úspěch," řekl Pelta.

„Mám v hlavě určité řešení, které konzultuju po právní stránce, a ukazuje se, že je reálné. Zatím ho nemůžu zveřejnit, protože první se ho musí dozvědět ti, jichž se týká. Možná tím návrhem budou hodně překvapení. Musíme využít všechny možnosti, které v takových případech asociace má. Máme na to legislativu," zdůraznil.

Kauzou se zabývají i soudy, což nevidí Pelta jako šťastné. „Při jednáních na FIFA a UEFA jsem tuto kauzu konzultoval i s jejich právníky. Ti mi řekli, že jedna věc jsou soudy a druhá věc fotbal. Nejde o to ignorovat soudní rozhodnutí, ale o vnitřních záležitostech bychom měli rozhodnout my, jako občanské sdružení. A pokud by do toho vstoupily soudy či stát, pak na to mají obě zmíněné fotbalové organizace nekompromisní řešení," narážel Pelta na sankce v podobě vyloučení klubů i reprezentace z mezinárodních soutěží.

Chyby dělal i svaz, říká Pelta

Před lety stál u zrodu problému svazový legislativec Petr Doležal, některými aktéry je dokonce označován za hlavního viníka. Ze svazu odešel do Slavie, odkud se vrátil do legislativně-právního oddělení a kauzu dostal znovu na stůl. „Myslím, že to není jen záležitost pana Doležala, ale chyby udělal i svaz," přiznal Pelta.

FK Bohemians Praha mají ještě závazek za nezaplacenou šestimiliónovou pokutu z roku 2010. Asociace už dostala část peněz tím, že pokutu započetla do splátek od STES, které klub nedostal. Pokud by chtěl klub ze Střížkova postoupit do nejvyšší soutěže, řešil by se dluh v rámci licenčního řízení pro nejvyšší soutěž.

A tak jediný, kdo na kauze vydělává, je bundesligové Schalke, které nemusí do jejího vyřešení platit za Jana Morávka. „Dokud se případ nevyřeší v rámci FAČR, tak UEFA ani FIFA proti Schalke žádné sankce nepoužijí," konstatoval Pelta.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen