Hlavní obsah

UEFA pojistí fotbalové reprezentanty a zvýší kompenzaci klubům

Istanbul

Evropská fotbalová unie UEFA pojistí fotbalisty pro všechny mezistátní zápasy a klubům výrazně zvýší kompenzaci za účast reprezentantů na mistrovství Evropy. Vyplývá to z memoranda, které dnes UEFA v rámci svého kongresu v Istanbulu uzavřela s Evropskou asociací klubů.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini

Článek

Podle expertů tím skončí dlouholeté spory mezi kluby a unií v otázkách kalendáře mezistátních zápasů. Podobný krok se chystá udělat v příštím týdnu FIFA na zasedání svého výkonného výboru v Curychu.

Představitelé klubového fotbalu dlouho kritizovali skutečnost, že doplácejí na zranění svých hráčů při mezistátních zápasech. UEFA ve snaze najít kompromis už dříve zavedla kompenzaci za účast reprezentantů na evropském šampionátu a teď ji téměř zdvojnásobila.

Zatímco před čtyřmi lety klubům rozdělila 55 miliónů eur, teď slíbila 100 miliónů a v roce 2016 pro mistrovství Evropy ve Francii dokonce 150 miliónů eur. Vedle toho se zavázala hráče pojistit pro všechny mezistátní zápasy i během roku.

Do této chvíle dostávaly kluby minimální odškodnění

Předseda Evropské asociace klubů Karl-Heinz Rummenigge memorandum ocenil slovy: "Dnes je dobrý, pravděpodobně velmi dobrý den pro evropský fotbal. Dohoda je důkazem, že v evropském fotbale opět vládne harmonie." Sám patřil k největším kritikům dosavadního systému, v němž kluby za zranění svých hráčů při zápasech reprezentace dostávaly jen minimální náhradu.

Rummenigge si jako prezident Bayernu Mnichov stěžoval, že jeho klub dostal v roce 2010 za účast hráčů na mistrovství světa celkem 57 tisíc eur. To bylo méně než týdenní plat nizozemské hvězdy Bayernu Arjena Robbena, který se z MS vrátil do Mnichova zraněný.

Předseda FIFA Sepp Blatter dnes delegátům kongresu UEFA v Istanbulu slíbil, že i mezinárodní fotbalová federace udělá směrem ke klubům podobný vstřícný krok. Pojištění hráčů v soutěžích FIFA by mělo platit už od podzimního startu kvalifikace MS 2014.

V současné době má FIFA ve fondu pro kompenzaci 70 miliónů dolarů a lze očekávat, že tuto částku také zvýší.

Reklama

Související témata: