Hlavní obsah

FIFA a CAS si podle soudu počínaly v případu Matuzaléma nezákonně

Ženeva

Švýcarský nejvyšší soud prohlásil za "zásadně nezákonné" rozhodnutí mezinárodní fotbalové federace FIFA a sportovní arbitráže CAS v případu fotbalového záložníka Matuzaléma. Sportovní orgány brazilskému záložníkovi hrozily, že přijde o možnost působit ve fotbalu, pokud nezaplatí svému bývalému klubu vysokou pokutu.

Článek

V současnosti jednatřicetiletý hráč Lazia odešel v roce 2007 ze Šachtaru Doněck do Zaragozy bez souhlasu ukrajinského týmu. Za porušení kontraktu má Šachtaru podle rozhodnutí CAS spolu se Zaragozou zaplatit téměř 12 milionů eur (296 milionů korun). Španělský tým je však v insolvenci s dluhy přesahujícími 110 milionů eur.

FIFA podle soudu pochybila, když Šachtaru poskytla možnost požadovat pro Matuzaléma zákaz startu, pokud se zpozdí s platbami. "Matuzalém by byl vystaven libovůli svého bývalého zaměstnavatele, jeho ekonomická svoboda by byla byla omezena natolik, že by jeho ekonomická existence byla od základu v nebezpečí," uvedl soud.

Nadále platí povinnost zaplatit původní kompenzaci a pětiprocentní úroky. FIFA se podle agentury AP k rozhodnutí nechce vyjadřovat.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň