Hlavní obsah

Královec bude pískat v Londýně. Olympiáda je víc než EURO, říká

Radek MalinaPrávo

Léto jako ve snu čeká českého fotbalového rozhodčího Pavla Královce. Přitom se nechystá na žádnou idylickou dovolenou, bude vytížen pracovně. Po nominaci na mistrovství Evropy si totiž vysloužil i delegaci na fotbalový turnaj olympijských her v Londýně. „Manželka měla smíšené pocity,“ přiznal čtyřiatřicetiletý arbitr, že z prakticky tříměsíčního pobytu v zahraničí velké nadšení v jeho rodině nevládlo.

Foto: Vlastimil Vacek, ČTK

Fotbalový rozhodčí Pavel Královec bude pískat i na olympiádě.

Článek

Kdy jste se dozvěděl o nominaci na olympijský turnaj v Londýně?

Oficiální delegace dorazila do sídla fotbalové asociace minulý týden. Ale jisté náznaky o možnosti cesty na Hry jsem už měl.

Takže někdo v sídle Fotbalové asociace České republiky už o vašem úspěchu tušil?

Ne. Ale když jsem byl na zápase Evropské ligy ve Valencii, tak jsem mluvil s delegátem, který je současně členem komise rozhodčích UEFA. Říkal mi, že existuje určitá možnost mojí účasti v roli hlavního rozhodčího na olympijském turnaji. Ale bral jsem vše s rezervou. Přeci jen je seznam rozhodčích pro Hry úzký, a tak jsem byl hodně překvapený.

Už v červnu a červenci vás čeká coby čtvrtého sudího mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině.

Právě proto jsem v olympijský turnaj moc nevěřil. Říkal jsem si, že šanci dostanou jiní a moje naděje na cestu do Londýna je minimální.

Řadíte na pomyslném žebříčku mistrovství Evropy před olympijské hry?

Obecně platí, že finálové turnaje jsou úplným vrcholem všeho. Hry jsou otázkou obrovské prestiže. Nesmírně se těším, byť zbývá ještě několik měsíců. Na evropský šampionát jedu jako čtvrtý rozhodčí, zatímco v Londýně budu jako hlavní, proto řadím olympijské hry o stupínek výše.

Znáte už program, který vás čeká během olympijského turnaje? Budete mít příležitost vyrazit i na jiná sportoviště?

Budeme v Londýně a do dějiště zápasů se bude létat čtyřiadvacet hodin před výkopem, protože se hraje na různých místech Velké Británie. Do Anglie letíme už devatenáctého července, abychom měli čas na přípravu. Absolvujeme rovněž fyzické testy. První zápas se hraje dva dny před oficiálním zahájením Her. Způsob nasazování pochopitelně neznáme. Ale doufám, že šance zajít se podívat na jiné disciplíny bude.

Český reprezentační tým se na olympijské hry nekvalifikoval. Zvyšují se tím vaše šance na setrvání v turnaji třeba až do finálového utkání?

Jsem rád už za účast na turnaji a každý zápas pro mě bude ctí. Záležet pochopitelně bude na hodnocení mých výkonů, nasazování probíhá i podle týmů. Vidím vše střízlivýma očima.

Neohrozí účast na olympijském turnaji vaše případné nasazení do zápasů příštího ročníku evropské pohárové scény?

Ne, protože jsem ve skupině elitních rozhodčích, kteří jsou nasazováni na zápasy až v průběhu září.

Reklama