Hlavní obsah

Výkonný výbor FAČR zrušil členství Drnovicím a FC Bohemians Praha

Praha
Aktualizováno

Výkonný výbor FAČR ukončil k 1. červenci členství fotbalovým klubům FK Drnovice a FC Bohemians Praha kvůli tomu, že jsou oba kluby z nižších soutěžích v insolvenci. V kauze tří Bohemek tak zůstávají jen dvě - prvoligoví Bohemians 1905 a druholigoví Bohemians Praha. Majitel FC Bohemians Praha Michal Vejsada hodlá podat za vyloučení na asociaci žalobu a bude požadovat náhradu škody.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda fotbalového svazu Jindřich Rajchl

Článek

"Stanovy nám umožňují vyloučit klub, který je v insolvenci. Zástupce obou klubů jsme pozvali, dorazily jen Drnovice, jelikož zástupce FC Bohemians si pozvánku nevyzvedl. I tak jsme postupovali podle práva, které máme, a rozhodli jsme se oba kluby vyloučit z našich řad k 1. červenci, aby se to nedotklo rozehraných soutěží," uvedl předseda FAČR Miroslav Pelta.

Ten si při nástupu do funkce dal za úkol vyřešit kauzu tří Bohemek. "Toto je začátek. Bude ale muset následovat více úkonů. Teď máme ze tří Bohemek dvě a to je důležité. Máme také pokyny od UEFA, že nebudou nic rozhodovat směrem k Bohemkám, dokud to sami nebudeme mít vyřešené. Teď jim můžeme ukázat, že je tady vůle tu naši noční můru řešit," dodal Pelta.

Asociace ale odmítla, že by byl klub FC Bohemians Praha vyloučen jen kvůli kauze Bohemians. Důvodem je konkurzní řízení, ve kterém se klub nachází. "Při tvorbě nových stanov jsme chtěli řešit problém s kluby, které jsou v insolvenci nebo v konkurzním řízení. Pak totiž nejsou schopné plnit své povinnosti, které musí plnit každý člen. Není to jen o profesionálních smlouvách, ale i o práci s mládeží," uvedl místopředseda FAČR Jindřich Rajchl.

Kluby se mohou o členství znovu ucházet

Oba kluby se mohou o členství znovu přihlásit. "Přihlášku může podat kdokoli. Nebylo by to členství odvozené, ale originální. Byl by to úplně nový člen, byť by za ním stáli stejní lidé. Samozřejmě ale jejich přijetí musí přijmout výkonný výbor," dodal Rajchl.

Klub FK Drnovice hrál až do roku 2005 první ligu, pak ale kvůli finančním problémům sestoupil a následně zkrachoval. V současnosti hraje 1. B třídu Jihomoravského kraje. Tedy nejnižší možnou soutěž, kde je navíc v tabulce poslední.

Podobně je na tom klub FC Bohemians Praha, který je jednou ze tří odnoží vzniklou v rámci složitého nástupnictví po původním slavném klubu FC Bohemians Praha, který se v roce 2005 dostal do konkurzu. Tehdejší majitel Michal Vejsada v roce 2009 přihlásil klub do nejnižší pražské soutěže, v současnosti hraje II. pražskou třídu.

Vejsada se proti vyloučení klubu z FAČR hodlá bránit soudní cestou. "Jakmile dostanu oficiální rozhodnutí, podám žalobu a budu po svazu žádat náhradu škody. Tímto kauza Bohemians rozhodně nekončí. Naopak. Když někdo chce přikládat polínka do ohně, místo aby se ho snažil hasit, je to jeho věc," řekl Vejsada pro ČTK.

"Pan Pelta mě zklamal. Říkal, že chce celou kauzu vyřešit jednáním se všemi stranami, ale já ho naposledy viděl na valné hromadě, kde byl zvolen. Teď mě možná zvali, ale pozvánku poslali na jinou adresu, než jsem jim hlásil. Nechci spekulovat, zda záměrně," dodal Vejsada.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice