Hlavní obsah

Čech si považuje, že sedmým Zlatým míčem trumfl Nedvěda, jako Gott si ale pořád nepřipadá

Potřetí za sebou a celkem posedmé vyhrál anketu Zlatý míč České republiky. Brankář Petr Čech touto bilancí trumfl Pavla Nedvěda, který cenu pro nejlepšího domácího fotbalistu získal šestkrát. Do Prahy si ovšem Big Pete pro trofej nepřijel, v Londýně se teď spolu s Chelsea chystá na sobotní finále Ligy mistrů. A po bitvě v Mnichově s Bayernem přijde na řadu příprava na mistrovství Evropy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Čech už ke Zlatému míči nerozlučně patří...

Článek

Individuálních cen máte ve sbírce víc. Jak vás potěšil sedmý Zlatý míč ČR?

Je to ocenění za práci v celé sezóně, což mě těší. Stejně jako to, že jsem nejlepší český fotbalista. Výhru beru na stejné úrovni jako ty předchozí, radost mi udělá úplně stejnou.

Nemáte však přece jen jiné pocity než v roce 2005, kdy jste anketu vyhrál poprvé?

Je pravda, že když něco vyhrajete poprvé, tím se radost asi násobí. Ale něco obhájit je na druhou stranu zase kolikrát těžší. Držím si stabilní výkonnost, donutil jsem lidi tu cenu mi dát, což se také cení.

Jak si považujete, že jste předstihl Pavla Nedvěda?

Překonal jsem v tomto ohledu legendu českého fotbalu, to je samozřejmě úspěch. On má i Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy. Těší mě to, vždycky si toho vážím.

Nepřipadáte si už trochu jako Karel Gott...?

Kdepak, on má Zlatých slavíků přes třicet, od toho jsem já daleko.

Koho byste za tuto sezónu zvolil vy?

Na podzim byl na výši Petr Jiráček, po přestupu do Wolfsburgu se zranil a chvíli nehrál, měnilo se to. A třeba Jarda Plašil hrál určitě dobře jak za nároďák, tak i Bordeaux.

Jaká je zatím sezóna pro vás?

V neděli se bude hodnotit jinak než dnes. Finále s Bayernem bude mít na jejím hodnocení veliký vliv. Zatím je velice pozitivní z osobního hlediska. Většinu sezóny se mi dařilo, držel jsem si formu a vyhráli jsme Anglický pohár. A ještě máme šanci získat nejcennější klubovou trofej. Kdybychom vyhráli finále Ligy mistrů, byla by sezóna jedna z nejlepších, i když nejsme v první čtyřce v lize. Máme FA Cup a protrhli bychom smůlu v Lize mistrů. Je to ročník plný paradoxů, uvidíme, jak skončí.

Jenže Bayern bude hrát doma, ve finále je favoritem.

Je to finále Ligy mistrů, člověk by tedy řekl, že šance jsou 50 na 50. Ale vzhledem k tomu, že Bayern nastoupí doma, pochopitelně favoritem je. Mít vlastní šatnu a prostředí je velká výhoda. My se budeme snažit favorita přelstít. Chceme vyhrát, nejedeme do Mnichova na výlet!

Den po finále oslavíte 30. narozeniny. Jaká bude oslava?

Ani jsem o nich zatím nepřemýšlel. Věřím, že si dárek udělím den dopředu. Slavil bych vítězství s pohárem, to bych chtěl. Když prohrajeme, žádná velká oslava narozenin asi nebude.

Máte dost sil ještě pro evropský šampionát?

Cítím se dobře. Dva poslední zápasy mě teď trenér nezapojil. Potrénoval jsem, měl jsem možnost připravit se, což se mi bude i pro EURO hodit. Odchytal jsem přes šedesát soutěžních zápasů v sezóně, přesto bych měl být na šampionátu ve formě.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín