Hlavní obsah

Fotbaloví rozhodčí možná brzy budou mít také dopingové testy

Budapešť

Fotbaloví rozhodčí možná budou muset brzy povinně absolvovat testy na doping. Během konference lékařské komise mezinárodní federace FIFA v Budapešti to řekl její předseda Jiří Dvořák.

Foto: ČTK

Rozhodčí Pavel Královec

Článek

I když FIFA nemá žádné známky, že by v současném fotbale tento problém u sudích existoval, měli by podle lékařské komise mít stejná pravidla jako hráči. "Musíme brát ohled na to, že  rozhodčí jsou součástí hry," prohlásil Dvořák před delegáty.

"Nemáme žádné známky, že by mezi nimi existoval problém s dopingem, ale je to věc, kterou musíme zvážit. Je to téma do budoucna, začali jsme o tom diskutovat. Rozhodčí jsou v tomto směru opomíjení," uvedl Dvořák.

FIFA se bude rovněž radit s Mezinárodní antidopingovou agenturou (WADA) o tom, zda neupravit pravidla pro hráče, kteří jsou v trestu za doping. Je možné, že oproti současným zvyklostem by mohli během suspendace dostat svolení trénovat s týmem.

FIFA chce povinně zavést na stadiónech defibrilátory

V souvislosti s nedávným úmrtím několika fotbalistů přímo na hřišti chce FIFA na všechny stadióny povinně zavést defibrilátory, což už například funguje při všech profesionálních utkáních v Německu.

Přístroj na obnovení srdeční činnosti v březnu zachránil život fotbalistovi Fabrici Muambovi při zápase Anglického poháru mezi Boltonem a Tottenhamem. Lékaři se snažili obnovit jeho srdeční činnost 78 minut, během nichž byl fakticky mrtvý.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín