Hlavní obsah

Blatter vyzval k hledání alternativy k penaltovému rozstřelu

Budapešť

Prezident Světové fotbalové federace FIFA Sepp Blatter vyzval skupinu expertů pod vedením Franze Beckenbauera, aby přišli s řešením, jak ve vyrovnaných zápasech nahradit rozstřel z pokutových kopů. FIFA si zároveň během kongresu v Budapešti odsouhlasila, že od 1. září pojistí všechny hráče tak, aby mohla jejich zaměstnavatelům vyplácet odškodnění, pokud se hráč zraní při akcích národních týmů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

Penaltový rozstřel, který se používá od roku 1970, rozhodl například finále mistrovství Evropy 1976, ve kterém se proslavil vítězným "dloubákem" Antonín Panenka, finále mistrovství světa 1994 a 2006 či pět z posledních 12 finále Ligy mistrů včetně toho nedávného mezi Bayernem Mnichov a Chelsea, ve kterém se zaskvěl brankář Petr Čech. Podle Blattera ale penaltový rozstřel není ideální řešení, jelikož se při něm maže motiv kolektivního sportu.

Rozstřel ztrácí týmovou esenci

"Fotbal umí být hodně tragický, když dojde na penaltový rozstřel. Fotbal je týmový sport, ale když dochází na souboj střelce a brankáře, tak to ztrácí týmovou esenci," řekl Blatter při dnešním zasedání kongresu FIFA. "Možná by Franz Beckenbauer a jeho skupina expertů Football 2014, mohla najít jiné řešení pro budoucnost," dodal.

Beckenbauer se už v minulosti nechal slyšet, že je raději pro penaltový rozstřel než pro takzvaný zlatý či stříbrný gól, který byl v minulosti zkoušen v prodlouženích. Na to doplatili čeští fotbalisté například ve finále ME 1996 (zlatý) a v semifinále ME 2004 (stříbrný).

Kongres FIFA také řešil otázku odškodnění klubů za to, že se jejich hráč zraní v dresu národního týmu. Proto FIFA od 1. září zavádí plošné pojištění hráčů za 75 milionů dolarů ročně. Bude tak moci zraněnému hráči vyplácet odškodné až 23 tisíc dolarů denně a maximálně 9,7 milionů dolarů za rok. Výše odškodného se bude odvíjet od hráčova platu. Pojištění se zatím uzavírá do 14. prosince 2014. Pro červnové mistrovství Evropy se pojištění ještě uzavíralo individuálně na jednotlivé hráče.

Reklama