Hlavní obsah

FIFPro chce zmírnit dopingová pravidla ve fotbale

Mezinárodní asociace hráčů FIFPro přišla s návrhem zmírnit dopingová pravidla pro fotbalisty. Jde především o to, aby hráči nemuseli dopředu hlásit místa svého pobytu pro případ kontroly ze strany komisařů. Jedná se o jeden z výsledků valné hromady FIFPro, která se tento týden konala poprvé v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Poborský

Článek

"Fotbalisté musí vždy nahlásit dopředu, kde se budou zdržovat, pro případ možné dopingové kontroly, přestože fotbal jako kolektivní sport umožňuje testování na úrovni klubů při jednotlivých soutěžích a trénincích. Právě přísné dopingové kontroly značně zatěžují hráče a jsou velkým problémem ve fotbale, proto FIFPro usiluje o změnu antidopingových pravidel," uvedl předseda České asociace fotbalových hráčů Karel Poborský. FIFPro se opírá také o to, že ve fotbale je pozitivních jen 0,4 procenta testovaných vzorků.

Vedle možné změny antidopingových pravidel se projednávaly problémy evropského fotbalu jako nevyplácení odměn hráčům ze strany klubů, nedodržování pravidel FIFA při mezinárodních arbitrážích, vstupování investorů při transferech hráčů, boj proti ovlivňování zápasů či otázka podpory mládeže. Své k tomu řekli i zástupci České asociace fotbalových hráčů (ČAFH).

"Česká asociace fotbalových hráčů nechce jen hájit práva hráčů, ale také aktivně vymýšlet řešení jejich problémů. Přišli jsme například s návrhem možného pojištění proti insolvenci klubů, abychom zabránili zadržování platů fotbalistů," uvedla místopředsedkyně ČAFH Markéta Haindlová.

ČAFH se rozhodla od července chránit profesionální hráče v případě úpadku klubu pojištěním. Pokud se klub dostane do insolvence a nebude schopen vyplácet mzdu, hráči bude v rámci pojištění poskytnuta potřebná ochrana a pomoc ve formě adekvátního příjmu, a to až do výše 20 tisíc korun měsíčně po dobu až devíti měsíců. Hráč by se tak neměl dostat do existenčních problémů.

Reklama

Související témata: