Hlavní obsah

Blatter mění názor. Podle šéfa FIFA je zavedení videa ve fotbale nutnost

Podle nejmocnějšího muže světového fotbalu Seppa Blattera je zavedení videorozhodčího nutnost. Prezident FIFA to prohlásil po úterním utkání Ukrajina - Anglie (0:1) na mistrovství Evropy, kde rozhodčí neuznali gól Marka Děviče, přestože míč skončil velmi pravděpodobně za brankovou čarou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

"Po včerejším zápase už GLT (goal line technology) není možností, ale nutností," napsal na sociální síti Twitter Blatter, který byl dlouho odpůrcem zavedení videa ve fotbale.

Děvič překonal brankáře Joea Harta v 62. minutě a podle televizních záběrů obránce John Terry už vykopával míč za čarou. Brankový rozhodčí, který stál přímo na lajně, však gól nesignalizoval. Ukrajina, která k postupu do čtvrtfinále potřebovala zvítězit, nakonec prohrála 0:1.

O zavedení videa je přesvědčen i šéf UEFA Michel Platini. Bývalý slavný francouzský fotbalista s tím však nesouhlasí a podporuje systém dvou brankových sudích, kteří na mistrovství Evropy rozhodují poprvé v historii. "Ano, Blatter to udělá, zavede video. Myslím ale, že to je velká chyba. Je to začátek technologie, příchod techniky," prohlásil Platini.

Prezidentovi UEFA se navíc jako bumerang vrátilo pondělní prohlášení, kdy obhajoval brankové rozhodčí. V narážce na zápas Anglie s Německem na mistrovství světa před dvěma lety, kdy Anglii nebyl uznán po odrazu od břevna do branky regulérní gól, totiž prohlásil, že kdyby rozhodčí stál na čáře, musel by všechno vidět. "Samozřejmě, protože jeho práce je vidět, jestli byl míč za čárou," uvedl.

O případném zavedení videa, nebo sudích navíc bude pravidlová komise IFAB rozhodovat 5. července.

Reklama