Hlavní obsah

Zlatý míč si zaslouží Casillas, tvrdí bývalý gólman Reina

Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu si letos zaslouží španělský gólman Iker Casillas. Tvrdí to alespoň bývalý brankář národního mužstva Miguel Reina. Podle něj je jednatřicetiletý hráč, který na Euru dostal jediný gól, největším adeptem na toto ocenění. S bílým baletem navíc vyhrál domácí soutěž.

Foto: Michael Buholzer, Reuters

Iker Casillas hází divákům rukavice po vítězství na Euru.

Článek

"Za práci, kterou odvedl, si toto ocenění nepochybně zaslouží. Odehrál skvělý evropský šampionát i výborný mistrovský ročník s Realem Madrid," řekl listu AS šestašedesátiletý Reina, jenž během své kariéry oblékal dres Córdoby, Barcelony a Atlétika Madrid.

"Ukázal lidské kvality"

Otec dalšího španělského reprezentačního brankáře Pepeho Reiny si myslí, že Casillas ukázal také lidské kvality a příkladný smysl pro fair play během finále Eura proti Itálii (4:0). "Když chtěl rozhodčí na konci zápasu nastavit čas, tak Iker požádal asistenta, aby kvůli respektu vůči soupeři žádné další minuty nepřidával a zbytečně neproléval více italské krve," připomněl Reina.

Problémem by prý mohl být dlouhodobý trend, že podobné ceny málokdy dostávají brankáři. "Vždycky vyhrávají útočníci, protože ti sklidí všechnu slávu. Je však na čase, aby byl Zlatý míč udělen gólmanovi. Je to ta nejtěžší pozice ve fotbale a zaslouží si stejné uznání," poukázal pětinásobný reprezentant.

"Skvělí brankáři jako (Dino) Zoff a (Oliver) Kahn nikdy nebyli dostatečně oceněni, podobně je na tom také (Gianluigi) Buffon. Pro Casillase bude složité, aby tentokrát zvítězil, ale za své úsilí a dosavadní kariéru si to zaslouží," dodal Reina.

Reklama

Související témata: