Hlavní obsah

Malý gólman z Norska, ale i kluci z Pensylvánie a Koreje přijeli do Čechova fotbalového kempu

Praha

Nejen klučina z Norska, jenž by chtěl jednou stát stejně slavným gólmanem jako Petr Čech, ale dokonce i kluci z daleké Jižní Koreje nebo americké Pensylvánie přiletěli do Prahy, jen aby se mohli zúčastnit letní prázdninové školy nesoucí jméno jejich idolu. Už takový věhlas totiž má tábor pro fotbalové talenty zaštítěný legionářem londýnské Chelsea, jenž se letos koná na pražském Strahově už posedmé.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kdo by nechtěl dát gól hvězdě v brance slavné Chelsea?

Článek

Ve středu se vrátil z dovolené ve Španělsku, už odpoledne se Petr Čech objevil mezi dětmi na pražském Strahově. A ve čtvrtek ráno s nimi trénoval zase...

Návraty do klukovských let

„I tentokrát proběhnou dva turnusy, přičemž každého z nich se zúčastní osmdesát děcek ve věku od šesti do patnácti let. Z ciziny, ale hlavně od nás z Čech a Moravy," pochvaloval si rostoucí zájem Petr Čech, který se mezi dětmi ve své škole objevuje každoročně.

„Letos mi pomohl evropský šampionát, díky němuž jsem dostal v Chelsea týden dovolené navíc. Zatímco zbytek mužstva už od minulého týdne trénuje, já se mohu věnovat dětem."

Samozřejmě si s nimi nejdříve povídal, pak rozdal spoustu autogramů, aby se nakonec nechal se svými malými obdivovateli vyfotografovat.

„Častokrát vzpomínám na svá klukovská léta v Plzni. Tehdy přivedl trenér Žaloudek do naší školy Daniela Šmejkala, jenž kopal za Viktorku, a my se ho mohli celou hodinu vyptávat na fotbal. Teď jsem mezi dětmi já, odpovídám na jejich roztomilé otázky, jak se třeba chytá proti Messimu, a vracím se o dvacet let zpátky," netajil vítěz Ligy mistrů Petr Čech, jak dobře se mezi fotbalovou drobotinou cítí.

„Když jsem byl ve věku těchto děcek, žádné tábory se zaměřením na sport, natož pak na fotbal neexistovaly. Strašně mě to tehdy mrzelo, a proto když se podobná možnost ve spolupráci se Sport Investem naskytla, hned jsem do toho šel. V posledních pěti letech už jsme našli ideální model, jak má škola vypadat," pochvaloval si Petr Čech progres, který jeho škola zaznamenala.

Fotbal, angličtina i třeba Mikloško

„Snažím se, aby kemp byl pro děti velkým zážitkem a týdnem plným smysluplných aktivit. I proto na ně kromě dvoufázových, profesionálně vedených tréninků čeká i každodenní rehabilitace, jako je tomu na soustředěních české reprezentace nebo profesionálních ligových klubů, absolvují přednášky o zdravé výživě i třeba lekce angličtiny," přibližoval Petr Čech náplň své školy, na níž převzala záštitu jak jeho Chelsea, tak i samotná UEFA.

Jen mimochodem - trénink děcek vedou renomovaní odborníci a někdejší gólman West Hamu United Luděk Mikloško mezi nimi. Pro děti další zážitek.

„Jsou mezi nimi skuteční talenti, to se pozná, Samozřejmě nejen do brány, protože sem jezdí i mladí fotbalisté, kteří chtějí střílet góly. Škola jim pomůže dál se rozvíjet a pracovat na sobě, některým dá třeba i nový impuls, aby si vyzkoušeli lepší mužstvo a udělali další krok za fotbalovou budoucností," chválil reprezentační brankář Petr Čech kluky, ba i dívky, které ve svém strahovském kempu přivítal. A některé opakovaně, protože jezdí do jeho školy pravidelně. I to svědčí o bezvadném ohlasu, který má.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň