Hlavní obsah

Chelsea se utká s Atlétikem Madrid o druhý evropský Superpohár

Fotbalisté Chelsea s reprezentačním brankářem Petrem Čechem si v pátek zahrají proti Atlétiku Madrid o druhý evropský Superpohár v historii. Anglický vítěz loňského ročníku Ligy mistrů získal trofej v roce 1998, kdy v týmu hrál současný trenér Roberto Di Matteo. Španělský šampion Evropské ligy zase triumfoval před dvěma lety.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Radost fotbalistů Chelsea

Článek

Londýnský celek se před čtrnácti lety stal prvním vítězem Superpoháru na stadionu Louise II. v Monaku a může být také posledním. Od příští sezony, kdy se poprvé bude hrát v pražském Edenu, se totiž budou dějiště pravidelně střídat.

Chelsea, která vyhrála všechny tři dosavadní zápasy anglické ligy, by měla nastoupit v plné sestavě. "Zápas beru velmi vážně. Není to přátelské utkání, ale evropský pohár, a my ho chceme vyhrát. Rozhodně nebudu šetřit hráče," potvrdil italský kouč Di Matteo, jenž v roce 1998 přispěl k výhře 1:0 nad Realem Madrid.

Na první zkušenost z přímé konfrontace vítěze Ligy mistrů a Evropské ligy se těší také brankář "Blues" Čech. "Nikdo z nás Superpohár nikdy nehrál ani nezískal a všichni máme obrovskou motivaci tuhle trofej získat. Jsme evropský klubový šampion, vyhráli jsme nejcennější soutěž a rádi bychom to potvrdili ziskem Superpoháru. Je to trofej, která se počítá, a určitě bychom ji chtěli mít ve sbírce," uvedl na svých oficiálních stránkách třicetiletý gólman.

"Věřím, že potvrdíme formu i v tomto zápase, ale nečeká nás nic lehkého. Atlético porazilo teď naposledy ve španělské lize Bilbao v repríze posledního finále Evropské ligy 4:0. Falcao se blýskl hattrickem a potvrdil, že je to hodně nebezpečný hráč," doplnil Čech.

Chelsea je sice favoritem, ale hraje se jeden zápas

Superpohár během hráčské kariéry získal také Diego Simeone. Argentinský kouč se v roce 1999 radoval s Laziem Řím a nyní by úspěch rád zopakoval jako trenér. "Lidé si možná myslí, že Chelsea je lepší, protože vyhrála Ligu mistrů, ale všichni víme, že když se hraje na jedno utkání, tak je všechno těžší," řekl kouč madridského klubu.

Na soupeři ocenil především výbornou defenzivu. "Jsou trpěliví a nikam nespěchají, protože vědí, že mají dobré individuality. S novými hráči se ještě o trochu zlepšili, ale my použijeme své kvality a pokusíme se je porazit," konstatoval dvaačtyřicetiletý trenér, který ještě nebyl u výhry Atlétika 2:0 nad Interem Milán v roce 2010.

Proti Čechovi se v brance španělského celku postaví Belgičan Thibaut Courtois, hostující druhou sezonu právě z Chelsea. Zajímavý duel čeká i španělského útočníka anglického celku Fernanda Torrese, odchovance a bývalého kapitána madridského mužstva.

Utkání začne v pátek ve 20:45 pod vedením rozhodčího Damira Skominy ze Slovinska. Přímý přenos odvysílá ČT4.

Předpokládané sestavy:
Chelsea: Čech - Ivanovič, Cahill, Luiz (Terry), Cole - Mikel, Lampard, Bertrand (Ramires) - Mata, Hazard - Torres.
Atlético: Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luís - Suárez (Tiago), Gabi - Koke (Adrián), Arda Turan, Rodríguez - Falcao.

Reklama

Související témata: