Hlavní obsah

Iniesta poprvé vyhrál anketu o nejlepšího fotbalistu Evropy

Monako

Španělský záložník Andrés Iniesta z Barcelony vyhrál poprvé anketu o nejlepšího fotbalistu Evropy. Od novinářů obdržel 19 hlasů, o dva porazil klubového kolegu Argentince Lionela Messiho i Portugalce Cristiana Ronalda z Realu Madrid. Český brankář Petr Čech z londýnské Chelsea obsadil osmé místo. Vítězný Iniesta byl dekorován ve čtvrtek v Monaku v rámci slavnostního losování nového ročníku Ligy mistrů.

Foto: Eric Gaillard , Reuters

Andrés Iniesta s cenou pro nejlepšího fotbalistu Evropy.

Článek

V anketě rozhodovaly hlasy 53 novinářů členských zemí UEFA. "Jsem nesmírně poctěn. Toto ocenění věnuji všem spoluhráčům z Barcelony i španělské reprezentace," řekl dojatý Iniesta, když převzal trofej z rukou šéfa UEFA Michela Platiniho.

Cena UEFA pro nejlepšího fotbalistu hrajícího v Evropě se vyhlašuje podruhé. Premiérový ročník vyhrál loni Messi, který byl hlavním favoritem i tentokrát. Ve španělské lize vstřelil rekordních 50 branek a dalších 14 přidal v Lize mistrů.

Výrazně mu ale konkuruje Ronaldo, který měl hlavní zásluhu na tom, že Real ukončil ligovou nadvládu Barcelony. Iniesta byl zase vyhlášen nejlepším hráčem mistrovství Evropy, kde Španělsku pomohl k obhajobě titulu. Je také oporou zlatého kádru mistrů světa.

Nejlepší hráče v Evropě dříve oceňoval časopis France Football v anketě Zlatý míč, která se předloni spojila s anketou o nejlepšího fotbalistu světa mezinárodní federace FIFA. O novou volbu se zasloužil Platini spolu s uskupením European Sports Media, které sdružuje fotbalové magazíny.

Reklama

Související témata: