Hlavní obsah

VIDEO: Brazilcům se nelíbí návrhy jmen maskota pro fotbalový šampionát

Amijubi, Fuleco a Zuzeco. To mají být jména pro maskota na fotbalový šampionát? Ptají se naštvaní brazilští fanoušci a sepisují proti tomu petici, kterou během tří dnů podepsalo přes 23 tisíc lidí. Organizátoři turnaje ale od návrhů jmen pro pásovce, oděného do žlutozelených národních barev, necuknou.

Maskot MS v BrazíliiVideo: Reuters

 
Článek

"Jména nebudou upravena," vzkázal Brazilcům jasně organizační výbor šampionátu. Možnosti vybrala speciální brazilská komise. "Požadujeme demokratičtější přístup," uvedli fandové s tím, že maskot by měl mít decentní jméno.

Navrhovaná jména Amijubi, Fuleco a Zuzeco pocházejí z kombinace brazilských slov, která představují přátelství, radost a ekologii. Proti jejich výběru nic nenamítá ani mezinárodní federace FIFA, na jejímž webu veřejné hlasování probíhá. Podle průzkumu se však ani jedno nelíbí více než 75 procentům voličů.

Vítězné jméno maskota má být oznámeno 25. listopadu. Pásovec je žlutý se zelenými trenýrkami a modrým krunýřem a ocasem. Na sobě má ještě bílé tričko s nápisem "Brazil 2014". Vzácný živočich se při pocitu ohrožení stočí do klubíčka připomínajícího tvar míče.

Maskota ze zvířecí říše bude mít fotbalové MS potřetí za sebou. Před dvěma lety v JAR to byl leopard Zakumi, v roce 2006 v Německu lev Goleo. Prvním maskotem byl v roce 1996 v Anglii lev Willie.

Reklama

Související témata: